Почина доайенът на варненската спортна журналистика Петър Герчев

12:51, 27 май 17 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 85-годишна възраст снощи е починал доайенът на варненската спортна журналистика Петър Герчев, съобщиха близките му.

Роден на 10 септември 1932 г., той е отдал на журналистиката повече от 60 години. Започва едва 20-годишен като репортер в Радио Варна. Година по-късно става щатен кореспондент на вестник „Народен спорт”, на която длъжност се пенсионира след 40 години. През този период е сътрудник на Радио Варна и местните вестници, сред които „Народно дело”, „Полет”, „Запалянко”, „Черноморие”, „Черно море” , „Морски труд” и „Позвънете”. След пенсионирането си продължава да сътрудничи на варненските печатни издания, пише и сценарии за ТВЦ „Варна”, по които се реализират и филми, излъчвани в ефир от националната телевизия.
Бил е 10 години сътрудник на агенция „Франс Прес“, а 12 години сътрудничи и завежда офиса на агенция „Ройтерс“ във Варна. През професионалната си кариера е получил много награди. Избран е за спортен журналист на Варна за XX век, правителството го удостоява с орден „Кирил и Методий II степен”, а Община Варна – с награда „Варна” и почетния знак с лента „За заслуги към Варна – златен”.

Петър Герчев е почтен председател на Сдружението на варненските спортни журналисти и автор на много книги, сред които „ПФК „Черно море”, „За честта на Варна”, „Алманах Спортна Варна” и др. Със съпругата си са отгледали две деца – син и дъщеря, от които има четирима внуци.

Опелото ще се състои на 29 май, понеделник, от 13,30 ч. на старите варненски гробища.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама