Фестивалът за късометражно кино завладява Варна

08:07, 28 май 17 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона гостува във Варна от днес до 4 юни. 13 поредни години IN THE PALACE International Short Film Festival посреща в Двореца на Балчик млади филмови творци, професионалисти и любители на седмото изкуство от страната и света, като им дава платформа за изява и отваря пред тях нови възможности за развитие.

Тазгодишното 14-о издание на фестивала ще бъде още по-атрактивно и достъпно, като за тази цел се провежда на четири етапа – в София, Велико Търново, Варна и Балчик, с допълнителни акценти в програмата. След изключителния успех на първите двe части на комплексната и амбициозна инициатива, от днес Варна ще се превърне в притегателен център за стотици творци и фенове на късометражните филми като част от инициативата Европейска младежка столица. Наред с прожекциите на селектираните творби, избрани от над 3000 заявки от цял свят, форумът е обогатен с редица интригуващи изненади и акценти.

Без аналог е начинанието на IN THE PALACE, благодарение на което от 24 май във варненските училища с изучаване на чужди езици стартираха обучителните филмови ателиета. В приятелска атмосфера международният екип на фестивала обсъжда с младежите общозначими теми на испански, италиански, португалски и английски език, запознава ги с късометражния филм като изключително подходяща форма на изразяване, а паралелно с това развива техните практически знания и умения.

Прожекциите във Фестивалния и конгресен център са в зала 4. Специалната изненада за всички ценители на късометражните филми са блоковете с продукции, номинирани за най-престижните отличия на нашия континент – Европейски филмови награди. Блоковете под надслов European Nights ще се прожектират в зала „Европа“ от 2 до 4 юни. За първи път у нас публиката ще има възможност да се запознае с най-високите постижения в съвременното европейско късометражно кино.

Официалната церемония по награждаването на избраните от публиката филми в София, Велико Търново и Варна ще се състои в Двореца в Балчик навръх Джулай морнинг, когато ще е и големият финал и обявяването на най-добрите късометражни игрални, документални, анимационни и експериментални филми в селекцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама