Българо-американски екип представя музикални шедьоври в Европа

07:20, 29 май 17 / Култура 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осемнадесета лятна музикална академия и мащабни концертни турнета в Европа – това включва тазгодишната кампания на българо-американската продуцентска компания „Варна Интернешънъл“. За пореден път създателят й Калин Чонев и неговата съпруга Шарон събират изявени музикални творци най-вече от САЩ и България на една сцена, за да срещнат културите на Стария на Новия континент.

Във връзка с 500-годишнината от църковната реформация на Мартин Лутер в Германия и Чехия ще гостува хорът на Грейс Юнивърсити от Небраска с диригент Грег Зилке. Младите изпълнители ще покажат своето изкуство в Берлин, Лайпциг, Дрезден, Ерфурт, Айзенах, Магдебург, Витенберг и Прага.

XVIII лятна музикална академия с майсторски класове за оперни изпълнители и диригенти ще продължи цял месец. За шеста поредна година партньор на „Варна Интернешънал“ в този проект е целият оперен театър на Стара Загора. Над 80 са участниците предимно от САЩ, но и от Япония, Китай, Африка и Европа. Поканени са близо 20 видни международни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа, които да работят със студентите. Участниците в диригентския курс ще изучават Реквиема на Моцарт. Участниците в оперната академия пък ще подготвят премиерното за България изпълнение на операта „Благодатна земя“ на Аарон Копланд, един от най-ярките американски композитори, изпълнители и педагози на ХХ век, както и великолепната опера на Моцарт „Дон Жуан“ - своеобразен връх в неговото оперно творчество. Предстоят общо 12 прояви в рамките на академията - 4 спектакъла на „Дон Жуан“ и 2 спектакъла на „Благодатна земя“, галаконцерт с откъси от френски опери, матинета на млади таланти в певческото изкуство на САЩ, два концерта, солов рецитал. Лектори в оперната академия са диригентите Анди Андерсен, Диан Чобанов, Кристофър Томас, Юя Миазаки, Младен Станев; режисьорите Славчо Николов, Рейчъл Харис и Дейл Морхоуас; вокалните педагози Дженифър Глидън, Дарина Такова, Реймънд Фийнър, Томас Стъдебейкър, Марсия Портър и Ейдън Соудър; пианистите Ариадна Загрян, Лин Компас, Богдан Станев и Наталия Ривера.

На 3 юли вокалният ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас, който спечели първа награда в категорията „Камерни хорове“на Международния майския хоров конкурс, провел се във Варна неотдавна, подготвя специален поздравителен концерт към гостите от САЩ.

Концертните турнета това лято ще се проведат от 27 юни до 9 юли в градовете Варна и София в България и Солун в Гърция. В програмата са включени едни от най-ярките вокално-инструментални произведения на Моцарт, Шуберт, Вивалди, които и изпълнителите, и публиката в цял свят обичат и ценят. За тях у нас ще пристигнат Аделфийският концертен хор, Портландскияг симфоничен хор, Тусонският майсторски хор, първият концертен хоров състав на университета „Уест Либърти“, Майсторският хор на университета „Уест Либърти“, Гринуичкото хорово дружество, както и утвърдени оперни певци със завидна артистична кариера и богат музикален репертоар. Партньор във всички концертни програми по време на турнетата е симфоничният оркестър на Пазарджик.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама