Задържаха под стража обвиняем за 46 килограма хероин

14:14, 30 май 17 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Радко Маринов, разследван за притежание на 46, 305 килограма хероин, беше задържан под стража днес в съдебната зала на Апелативния съд във Варна. Втората инстанция отмени определението на Варненския окръжен съд, който миналата седмица не намери достатъчно доказателства, че Маринов е съпричастен към откритата дрога, и му наложи домашен арест. Мярката за неотклонение веднага бе протестирана от Окръжната прокуратура. Тя е била обжалвана и от Маринов, съобщи пресслужбата на Апелативния съд.

Наркотикът бе открит на 20 май в багажника на кола, паркирана на околовръстния път на Варна край хипермаркет „Метро“. Според обвинението, ако той бъде разпределен за нуждите на нелегалния пазар, то това биха били повече от 46 000 дози, всяка от които на стойност около 30 лв. Така стойността на конфискувания хероин може да достигне повече от един милион лева.

Варненският апелативен съд намира, че атакуваното определение на Окръжния съд във Варна е вътрешно противоречиво и в открито противоречие с НПК. От една страна, първата съдебна инстанция е намерила, че няма доказателства, които да обосновават предположението, че Маринов е съпричастен към деянието, а от друга - съдът е определил втората по тежест процесуална мярка за принуда „Домашен арест“.

Въззивната апелативна инстанция коментира няколко групи доказателства и факти, събрани в първите дни на разследването, в това число и представените днес протоколи от разпит пред съдия на обвиняемия, на други свидетели, както и проведения следствен експеримент. Анализът им води съда до извода, че е било установено как хероинът е поръчан от обвиняемия и е бил доставен от негов приятел, който е и основният свидетел на разследването. Събрани били гласни доказателства, които проследяват движението на лекия автомобил, в който е открит хероинът. Показанията на основния свидетел, който твърди, че е предал автомобила на обвиняемия, били потвърдени и от други гласни свидетелства и факти.

Според Варненския апелативен съд събраните доказателства и материали в първите 10 дни от разследването водят до формирането на обосновано предположение, че Радко Маринов е съпричастен към голямото количество наркотик, открит в багажника на лекия автомобил „Опел Корса“. Съдът отчете тежестта на престъпната дейност, която е укорима, общественоопасна и се наказва строго от закона, както и голямото количество на задържаното наркотично вещество. Това са факти, които водят втората съдебна инстанция до извода, че е реална опасността обвиняемият да има противоправно поведение или да се опита да се укрие от наказателно преследване.

Според съда единствената правилна и законосъобразна мярка за процесуална принуда спрямо Радко Маринов е „Задържане под стража“. Определението му е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама