Хирургът, който втали Люси Иларионов, идва във Варна

09:04, 08 юни 17 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След огромния интерес в София за консултации с проф. д-р Гьокхан Яджъ турският специалист от болницата „Гювен Анкара“ ще пристигне у нас за втори път. Този път той ще консултира пациенти с наднормено тегло във Варна.

Консултациите ще са безплатни и ще се проведат на 13 юни в хотел „Графит“. Записванията трябва да се направят предварително на телефоните 0890187777 или 0893097777.

Седмица по-рано специалистът с над 25-годишен опит представи на пресконференция темата „Избор на пациент и операции в бариатричната хирургия” в София. Той акцентира върху възможностите, които предоставя бариатричната и метаболитна хирургия за подобряване качеството на живот на пациентите с наднормено тегло и елиминиране на съпътстващи затлъстяването заболявания.

До момента проф. Яджъ е осъществил над 2700 операции, като само за периода 2015 - 2016 г. е оперирал над 400 пациенти с наднормено тегло и 100% от тях са свалили излишните килограми.

Морбидното затлъстяване е болест, която може да се излекува по хирургичен път, важното е да се направи правилен анализ преди операцията, да се избере правилният пациент и да се приложи правилното лечение. Минигастралният байпас е предпочитан хирургичен метод при пациенти с морбидно затлъстяване. В престижната турска болница „Гювен Анкара“ операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи, като се залага на най-модерните технологии.

„Предлагаме хирургически метод, чрез който хората губят навика да се хранят по много. Извършва се под пълна упойка в рамките на 40 минути до час, а след това пациентът трябва да премине през определен режим на хранене и упражнения“, посочи проф. Яджъ. При операцията се изрязва част от стомаха, поради което трябва две седмици човек да мине на течна диета, за да може да се възстанови. Интервенцията ограничава хормона на глада, който се произвежда в стомашната кухина, в резултат от което значително се губи апетитът. „Целта ни е да дадем втори шанс на пациентите с наднормено тегло, да променим хранителните им навици и да подобрим качеството им на живот”, обясни проф.Яджъ.

Той е завършил Военномедицинския факултет Гюлхане. Бил е научен сътрудник в Университета Мадисон, Уисконсин, САЩ – Отделение по трансплантация, като през 2005 г. е обявен за негов почетен член. През 2010-а завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург – Франция, Програма за бариатрична и метаболитна хирургия. Специализира и в Медицинския център АСАН, Южна Корея, по програма за трансплантация на черен дроб от жив донор. Специалист е по обща и онкологична хирургия, трансплантации на органи и бариатрична хирургия.

Бариатричната и метаболитна хирургия е най-ефективният вариант за лечение на затлъстяване. С нея се решава проблемът с метаболитните смущения, осигурява се трайно намаляване на теглото, елиминират се съпътстващите заболявания, сред които диабет тип2, хипертония, остеопороза и ставни заболявания , сънна апнея. Бариатричната хирургия осигурява отслабване в големи размери. Операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи.

От миналата година водещата болница в турската столица приема и пациенти от България за хирургическо лечение на наднормено тегло. Сред първите бе режисьорът Люси Иларионов. Благодарение на успешната операция за около година той свали над 90 кг от предишното си тегло над 185 кг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама