Прогнозират 40% ръст на руските туристи тази година

16:46, 09 юни 17 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Летищата във Варна и Бургас всеки ден обслужват по 12 полета от Русия, а се подготвя и нов авиомаршрут от Самара. „Миналата година около 600 000 руснаци са посетили България. Тази година очакваме ръст от 40%. Посрещайте ни!“ Това заяви Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация у нас, по време на форум на побратимените български и руски градове, който се провежда в хотел „Интернационал“ в Златни пясъци.

Той определи като несравнимо съотношението между цени и качество на туристическите услуги у нас, но предупреди, че ако се въведе еврото в България, за отрасъла може да настъпят трудни времена. Според дипломата разкриването на фериботна пътническа връзка би увеличило още повече потока на руски туристи. Тогава пътуването им със собствени автомобили ще отнема денонощие и ще си спестят преминаването на няколко държавни граници. Така след няколко дни по плажовете руснаците ще могат да обикалят и културно-историческите забележителности във вътрешността на страната.

Руски граждани притежават повече от 300 000 имота в България и водят в тях близки и приятели, които официалната статистика не отчита. Това прави Русия огромен генериращ пазар, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

83 града в Русия са побратими с 66 града в България, още няколко споразумения са в процес на подготовка. Спектърът на сътрудничество е много широк – културен, образователен, икономически, научен обмен. „Тази народна дипломация е най-добрият контакт и залог за създаване на човешко разбиране между българите и руснаците. Тези неща преодоляват и държавните граници“, каза посланик Макаров.

На форума присъстваха представители на 14 руски града и 12 български общини, областният управител Стоян Пасев, както и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама