Над 1400 изпълнители участват в ІХ национален събор на читалищата в Бяла

16:36, 21 юни 17 / Култура 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С песни и танци в крайморското градче Бяла започна ІХ национален събор на читалищата. Той бе открит днес от кмета Анастас Трендафилов и Силва Хачерян от Министерството на културата.

В събора участват над 1400 танцьори, певци и инструменталисти от 69 читалища. Той ще продължи до 24 юни. Всяка вечер между 18 и 22 ч. на откритата сцена на площада в Бяла ще се изявяват участници от различни области в страната: Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич,Монтана, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Шумен. Програмата е изключително разнообразна и ще представи певчески групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави от всички възрасти, групи за популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери, групи за обичаи. Част от събора е изложение „Произведено в България – читалища“, което ще представи творби на изобразителното и приложното изкуство.

Предвижда се и кръгли маси, на които ще се обсъждат актуални читалищни проблеми, ще се обменят идеи, опит и добри практики. За да остане споменът за участието по-траен, организаторите - Община Бяла и НЧ „Пробуда - 1928“, са осигурили за всяко читалище статуетка със символа на събора, грамоти за всяка група, златни медали за най-атрактивните участници, а едно от всички читалища ще спечели специалната награда на кмета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама