Счетоводителка, наказана за присвояване, жали условна присъда

07:58, 22 юни 17 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състав на Апелативния съд във Варна ще подложи днес на въззивен контрол присъдата, произнесена спрямо бившата старша счетоводителка от Дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова. През октомври миналата година Варненският окръжен съд призна вината й за това, че за период от 10 години от 2004 до февруари 2014 г., при условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание присвоила чрез документна измама 390 102 лева, предназначени за подпомагане на социално слаби хора.

Първата съдебна инстанция при условията на съкратено съдебно следствие й присъди 3 години лишаване от свобода, отложени с 5-годишен изпитателен срок. Съдът определи и 5 години, в които Стоянова е лишена от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с пазене или управление на парични средства.

Присъдата е протестирана от Окръжната прокуратура като несправедлива както по размера, така и по определения начин на изтърпяване. В протеста се посочва, че подсъдимата системно и регулярно си е служила с хитрост при документната обработка на счетоводни документи и чрез измама е присвоила пари, предназначени за социално слаби хора от Вълчи дол. Обвинението настоява за ефективно наказание заради това, че престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Варненският апелативен съд ще разгледа и жалбата на Стоянова, която моли да бъде намален размерът на присъденото й наказание заради смекчаващи вината й обстоятелства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама