С драма терапия борят агресията сред учениците

09:28, 22 юни 17 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици в риск от агресия и тормоз имат възможност напълно безплатно да усвоят техники за овладяване на конфликтни ситуации с помощта на арт и драма терапевтични методи. Заниманията ще се осъществяват в тримодулен уъркшоп, като участниците ще бъдат разделени на две възрастови групи – от 11 до 14 и от 14 до 18 г., за които агресивното поведение има различни специфики.

Целта е тийнейджърите да се научат да идентифицират ситуациите на тормоз, както и да се въоръжат евентуалните жертви със стратегии за противопоставяне на агресорите. Тя е напълно оправдана, тъй като според статистиката у нас вече едно на всеки три деца е заплашвано или атакувано от свои съученици.

Обучението ще се проведе по проекта „Модел за превенция на агресивно поведение при деца и юноши“ на сдружение „Наш свят“, който се финансира от общинската дирекция „Превенции“. До включване в него остават броени дни. До 29 юни е отворена формата за кандидатстване „Електронен лексикон МПАП“, който може да бъде намерен на фейсбук и електронната страница на сдружение „Наш свят“.

Креативните терапевтични методи ще спомогнат на децата и юношите да балансират емоционалното си състояние, да изразят негативни преживявания, да подобрят емпатията си, да „влязат в роля“ с цел онагледяване на проблемни ситуации и да използват импровизиациите като средство за разиграване на различни проблеми от всекидневието.

Отделно от заниманията с учениците, които ще се проведат през юли и август, подбрана група учители ще научат как да идентифицират критични ситуации, да проявят своевременна интервенция и да помогнат на деца и юноши, озовали се в позицията на жертва. Проектът предвижда и създаване на образователен проактивен филм „Заедно срещу агресията“ с подкрепата на психолози, специализирали в тази сфера, и на брошура „Не на тормоз а и агресията. Учебник по приятелство“. С тяхна помощ моделът за превенция ще бъде популяризиран във варненските училища като начин за справяне с рискови ситуации, обясни ръководителят на проекта Ива Панева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама