Осъдиха ефективно счетоводителка, присвоявала пари за социалнослаби

12:17, 22 юни 17 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският апелативен съд отмени оправдателната част от присъда на Окръжния съд във Варна и призна вината на бившата старша счетоводителка от Дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова за това, че за период от 10 години от 2004 до февруари 2014 г., при условията на продължавано престъпление чрез използване на ведомости с невярно съдържание присвоила чрез измама 390 102 лева, предназначени за подпомагане на социално слаби хора.

Втората съдебна инстанция сподели основанията на протеста на Окръжната прокуратура и за разлика от състава на на ВОС намери, че престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Апелативният съд присъди за това деяние лишаване от свобода в размер на 10 години, като редуцира наказанието с 1/3 до 6 години и 8 месеца. За същия период от време Стоянова е лишена от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с пазене или управление на парични средства. Наложена й бе и забрана да напуска пределите на страната, като това определение не подлежи на обжалване, съобщиха от пресслужбата на съда.

В рамките на днешното съдебно заседание втората съдебна инстанция изслуша петорна съдебномедицинска експертиза. Вещите лица намират, че към момента подсъдимата е в добро клинично състояние.

В протеста на Окръжната прокуратура се припомня, че Стоянова системно и регулярно си е служила с хитрост при документната обработка на счетоводни документи и чрез измама е присвоила пари, предназначени за социално слаби хора от Вълчи дол. Прокурорът направи изчислението, че в продължение на 10 години тя е присвоявала месечно по близо 3500 лева и дори след като е била привлечена като обвиняема, е продължила да го прави до отстраняването й от длъжност.

В последната си дума пред съда Надежда Стоянова се разкая за стореното и каза, че се срамува за това, което е причинила на своите съграждани и на близките си.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама