Цацаров пак поиска имунитета на Марешки

12:24, 23 юни 17 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес искания за снемане имунитета на Веселин Марешки и още двама депутати от партията му „Воля“. Те се основават на доказателства от разследване на Окръжната прокуратура във Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване, съобщиха от пресслужбата на Главната прокуратура.

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта му е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Заплахите били, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, Марешки ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според доказателствата по делото в 4 от случаите – във Варна, Добрич и Плевен, Марешки е действал сам, в два от случаите – в София, заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите – във Видин и София, принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив, била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград, бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград, се ангажирал Веселин Марешки.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжната прокуратура във Варна на Софийската градска прокуратура с постановление от 30 май тази година. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на тримата – към момента те са народни представители и се ползват с имунитет. В този случай парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.

Това е второ искане за сваляне на имунитета на Веселин Марешки. Първото бе заради делото, свързано с варненска пицария, по което той е обвиняем за изнудване и за нанасяне на телесна повреда на общински съветник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама