Започва музикалният фестивал „Варненско лято“

18:52, 25 юни 17 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със звезден концерт на големия цигурал Минчо Минчев, брилянтния пианист Евгени Божанов и госта виолончелист Янг Чанг Чо тази вечер във Фестивалния и конгресен център започва Международният музикален фестивал „Варненско лято“. По традиция в изпълнение на Варненската филхармония първо ще прозвучи музикалната емблема на фестивала - Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров – един от основателите на Летните тържества, с които започва историята на първенеца сред българските фестивали и която десетилетия наред огласява форума за открит. Диригент е маестро Емил Табаков.

Програмата включва Тройния концерт на Бетовен - Концерт за пиано, цигулка и виолончело в до мажор, оп. 56, след което за първи път в неговата цялост у нас ще бъде изпълнен симфоничният цикъл „Пет български танца”, създаден от маестро Емил Табаков през 2010 г., който досега е изпълняван в Гърция, Турция и Русия. 

„Варна е горда, че притежава такъв музикален форум, горда е и с гостите, които идват на неговата сцена. Надявам се на препълнени зали и пожелавам един добър летен сезон, който да ознаменува декадата, предшестваща столетието на фестивала“ , каза дни преди откриването на „Варненско лято“ зам.-кметът Коста Базитов. Признатият по цял свят български пианист проф. Людмил Ангелов, който за втора поредна година е артистичен съветник на фестивала, сподели: „Когато се планира такъв форум, е важно да мислим за перспективите, за това, че вървим към 100-годишнината на „Варненско лято“ – трябва ди имаме стратегия и да строим хубавото в перспектива. Когато пътувам и видя нещо, което си заслужава, на мен ми е много приятно, че мога да го предложа и да се опитаме да го доведем във Варна, моя роден град -  и не само чужди изпълнители, но и български музиканти.“

Маестро Емил Табаков сподели радостта си отново, 14 години по-късно, да работи с Варненската филхармония, наблегна, че солистите в концерта са артисти от много висока класа и сподели, че ще е удоволствие за него да дирижира премиерното за страната изпълнение на цикъла „Пет български танца“.

В рамките на фестивала Варненската опера ще чества своя 70-годишен юбилей. Екипът й ще представи българската премиера на мюзикъла на Дунаевски „Тримата мускетари“, класическото белкантово заглавие „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, „Атила“ от Верди, балета „Дон Кихот“ от Минкус с участието на лаурети на Международния балетен коннкурс Варна 2016, премиерата на балета „Зле опазеното момиче“ и „Манон Леско“ от Пучини.

 Утре в Градската художествена галерия фестивалът продължава с един изящен камерен концерт, който прекрасно продължава  традицията на силните първи камерни концерти на „Варненско лято“. На подиума ще бъдат Лана Тротовшек - цигулка, от Словения и нашият голям пианист Людмил Ангелов, познат на световната музикална общност от сцените на най-големите концертни зали  по цял свят, носител на престижни награди и сам участващ в журито на големи конкурси, основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама