Млади математици от 18 страни мерят знания в „Камчия“

08:13, 26 юни 17 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ бе тържествено открита ХХІ Балканиада по математика. В нея участват 108 млади математици на възраст до 15 години и половина от Албания, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, както и гостуващите национални отбори на Франция, Италия, Азербайджан, Казахстан, Филипините, Саудитска Арабия, Таджикистан и Туркменистан.

Престижната надпревара бе открита от Венцеслава Генова – началник на Регионалното управление на образованието във Варна и председател на организационния комитет. «Между задачите и решенията им стои цял свят от възможности, а индивидуалната неповторимост на образователните системи формират конкурентоспособност», каза тя и благодари на всички, които периодично актуализират своите ценности и приоритети и преосмислят целите си, за да продължи образованието да изпълнява функцията си на мощен инструмент за интеграция между хората. Церемонията уважиха народният представител от Варна Таня Петрова – математик, дългогодишен преподавател и директор на училище, проф. д-р Николай Николов – председател на Съюза на математиците в България, Илиян Карагьозов - зам.областен управител на Варненска област, Маня Монева – главен експерт по математика в Министерството на образованието и науката, Лилия Христова – директор на дирекция «Образование и младежки дейности» в Община Варна.

Поздравления до младите математици изпратиха министър-председателят Бойко Борисов, шефът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев.

Днес точно в 9 ч. в една от най-големите зали на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ започва състезателната част на Балканиадата по математика. Участниците ще имат четири и половина часа за решаването на четири задачи  – по една от областите алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Председател на петчленното жури от изтъкнати български математици е проф. д-р Иван Тонов – дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

България участва с 18 състезатели в три отбора – в домакинската група са шестимата младежи от българския национален отбор по математика до 15 години и половина.. Домакинството на страната ни дава право на включване на втори отбор, а добрите традиции на българската школа по математика са фактор за допускането и на още един отбор - от математическите гимназии на Варна и Бургас.

Досега България е била домакин на Балканиадата през 1998 г. (Пловдив) и през 2007 г. (Шумен). Съорганизатори са Министерството на образованието и науката, Съюзът на математиците в България, Община Варна, Регионалното управление на образованието, варненската Математическа гимназия «Д-р Петър Берон», Институтът по математика и информатика на БАН, Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ и Частното средно училище Юрий "Гагарин". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама