Издирван в Унгария за 32 престъпления остава в ареста

14:39, 27 юни 17 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Апелативният съд във Варна днес потвърди задържането под стража на Николай Табаков, издирван от унгарските власти за злоупотреба и фалшифициране на платежни средства. Миналата седмица той влезе в ареста с определение на Варненския окръжен съд на основание Европейска заповед за арест, издадена в края на март тази година от прокурор на Девет район на Будапеща. 42-годишният мъж е бил задържан на летище Варна, преди да успее да излети за Лондон.

Унгарските власти настояват за ареста и екстрадицията на българина, който се издирва във връзка с 32 престъпления - измама, извършена в престъпна група, свързана със злоупотреба и фалшифициране на платежни средства. Всички са извършени в периода от 12 юли до 11 август 2014 г. на територията на Република Унгария. Разследващите твърдят, че Табаков и друго лице монтирали скимиращи устройства върху различни банкомати, снабдявали се с данните от чужди банкови карти и използвали тази информация за извършване на международни финансови транзакции с виетнамска валута. Според защитата на българина успешните опити за теглене на пари причинили щети приблизително за 7000 евро.

Днес и втората съдебна инстанция прецени, че заповедта, издадена от компетентните власти на Унгария, съдържа всички атрибути, които ЗЕЕЗА изисква. Деянието, за което българинът е издирван, е наказуемо с лишаване от свобода за повече от 1 година както в Унгария, така и у нас. Табаков е софиянец, но последният му известен адрес е в Испания. Твърдението му, че отивал в Лондон, за да проведе изследване и да се лекува от заболяване, не е подкрепено с актуални медицински документи.

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Табаков против първоначалното му задържане под стража. Това определение е окончателно. Така той ще дочака делото си за екстрадиция в ареста. То ще бъде насрочено от Варненския окръжен съд тази седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама