Малки артисти играят благотворително за болно дете

10:23, 28 юни 17 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Детско-юношеският театър „Арти“ при Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“ във Варна се включва в набирането на средства за лечение на 7-годишния Божидар Кръстев, който страда от рак. Младите артисти ще проведат благотворителна акция на предстоящите премиери на два свои спектакъла.

През март тази година Божидар е опериран за отстраняване на тумор в гръбнака в софийската болница „Св. Ив. Рилски”. Според направените хистологични изследвания туморът е доброкачествен и бавноразвиващ се. След около месец родителите решават да направят изследвания и в Турция, болница Аджъбадем, защото детето продължава да не се чувства добре.

Резултатът от ядрено-магнитния резонанс, направен там, показва двойно нарастване на туморното образувание, което налага спешна нова операция. Фондът за лечение на деца отказва финансиране и това принуждава родителите да събират средствата от приятели и познати.

На 10 май Божидар е опериран отново. Туморът е отстранен, но хистологичният резултат е коренно различен от този в България. Изследването показва злокачествен тумор – мултиформен глиобластом четвърта степен, което налага провеждането на химио- и лъчетерапия, а след това и рехабилитация.

Стойността на 28 сесии облъчване с апарата „Трубийм” и 6 седмици химиотерапия е 21 805 евро. За 30-дневна рехабилитация ще са необходими 23 835 евро. Общо за лечението на малкия Божидар са необходими 45 640 евро.

В дългогодишната си история ДЮТ „Арти“ е носител на много награди от национални и международни фестивали и конкурси. Той току-що се завърна с четири награди от фестивала „Сцена край морето“ в Поморие, където изигра предпремиерни представления на двата си нови спектакъла. Премиерата на „Мирандолина“ от Карло Голдони (с актьорски награди на Емили Тремоил и Мартин Добрев) ще се състои на 1 юли - събота, а на „Супер тийнейджър“ (с актьорска награда на целия състав и награда за оригинална драматургия на Даниела Стойчева - художествен ръководител на театъра) – на 2 юли - неделя.

И двата спектакъла ще се играят от 18 ч. в концертната зала на Дом „Тракия“. Там ще бъде поставена урна за събиране на средства за лечението на Божидар. Входът за представленията е свободен, но организаторите на кампанията се надяват много хора да се включат в нея, за да може Боби и неговата близначка да тръгнат заедно на училище.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама