Третият международен кинофестивал „Карантината“ завърта 59 филма

12:19, 28 юни 17 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Третият международен кинофестивал „Карантината” ще се проведе от 4 до 8 юли на плажа пред едноименното рибарско селище във варненския квартал „Аспарухово“. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 59 късометражни филма от 28 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино. Селекцията е направена сред повече от 3500 филма от 118 страни. За поредна година „Карантината” дава път на млади кинотворци от цял свят и много от авторите ще направят своя дебют на фестивалната сцена във Варна. Тази година ще бъдат показани филми от Сенегал, Филипините, Австрия, Швейцария, Иран, Ирак, Панама, както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. В програмата са и два български филма.

Международният кинофестивал „Карантината” вече е част от интернационалната фестивална общност Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) и е носител на EFFE Label 2017-2018, който се присъжда на фестивали, придържащи се към високо художествено качество и имат значително влияние на местно, национално и международно ниво. Коментарът на международното жури при присъждането на EFFE Label бе: „Изключителна кандидатура и представяне на Международен кинофестивал „Карантината” - идеален пример за интегриране на социална кауза, много професионално артистично събитие”, съобщиха организаторите от Школа „Дедал“.

Откриването на фестивала е на 4 юли (вторник) от 21 часа с документалния филм „Living the Sea” от Филипините. „Преди 3 години международният кинофестивал „Карантината” беше създаден с мисията да опази рибарското селище в „Аспарухово“ такова, каквото е, и да го превърне в сцена за култура и изкуство. За трета поредна година фестивалната програма започва с филм, който разказва за сходно място със сходни проблеми - рибарско селище във Филипините е на път да бъде застроено, а местните рибари продължават да се борят за своите права. Авторите на филма са четирима студенти и това е техният първи досег със света на киното. Един от създателите му лично ще представи филма във Варна”, разказва директорът на фестивала Георги Кръстев.

България ще бъде представена с два филма. Първият – „Отключи сцената”, е документална копродукция на България, Германия и САЩ, реж. Дейвид Ростън, сценарий Дейвид Ростън и Наско Атанасов. Представянето на „Карантината” ще бъде световната премиера на филма. Той е за историята на Наско, който оставя родината си, за да учи в театрален университет в САЩ. Точно преди дипломирането си, на връщане в България, младият актьор се натъква на зашеметяващо откритие в селото на баба си и дядо си - най-красивата сцена, която някога е виждал, се намира в развалини зад заключена врата в местния читалищен център. Наско организира международен  екип от доброволци и набира средства, за да вдъхне живот в изоставеното пространство и сред застаряващата общност на селото.

Второто българско заглавие е игралният „СМС до мама” на режисьора Калоян Патерков. В главните роли ще видим Марин Янев и Меглена Караламбова като Никола и Иванка - двама стари и самотни съседи, които живеят в малко, тихо и почти изоставено село. Тяхното ежедневие се променя, след като Иванка получава текстово съобщение от дъщеря си, което ги предизвиква да сторят нещо, което не са правили отдавна.

В съпътстващата програма ще има два дневни блока от 16 и 17,30 ч. на 8 юли (събота) в Школа „Дедал“, като на вниманието на зрителите ще бъдат предложени късометражни филми с по-експериментален характер. По традиция ще има осигурен безплатен транспорт до сцената на фестивала в „Аспарухово“ и обратно до центъра на Варна след края на прожекциите. Всички филми са с български субтитри, а входът е свободен.

Награждаването на отличените филми във фестивала ще бъде на 8 юли. Сред наградите е и безплатен абонамент за iPitch.tv – една от най-новите онлайн платформи във филмовата и телевизионната индустрия, която дава директна връзка между създателите и купувачите на оригинални проекти за кино, телевизия и уеб медии.

Третият кинофестивал „Карантината” се осъществява с подкрепата на „Солвей Соди” АД и Фондация „Америка за България” и е съфинансиран от Фонд „Култура” на Община Варна. Спомоществователи на фестивала са „Пасат Прес“, „Пластхим-Т“, „Еко Той“, Anukk studio, ОЦОСУР и Морски клуб „Приятели на морето”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама