Осъдиха условно бивша счетоводителка на БМФ

15:04, 28 юни 17 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският районен съд наложи общо условно наказание от 8 месеца лишаване от свобода за документни престъпления на 64-годишна бивша счетоводителка на БМФ. В съдебна зала С. М. Призна вината си по двете повдигнати обвинения – за преправяне на съдържанието на трудови книжки на бивши служители на параходството и съзнателно ползване на неистински официални документи пред сектор „Пенсионно обслужване“ в НОИ – Варна.

Документните престъпления са извършени в периода от май до декември 2014 г. и във времето от  8 до 30 декември същата година, съобщиха от пресслужбата та съда.

Установено е, че за четирима души, които потърсили посреднически услуги от нея при подготвяне на набор от документи за пенсиониране, бившата счетоводителка дописвала в трудовите им книжки несъществуващи обстоятелства за осигурителния им стаж и категорията труд, като полагала отпечатък от стар печат с надпис на „Параходство БМФ“ АД, който не бил върнат по надлежния ред при прекратяване на правоотношенията й с дружеството. В три от случаите при подаване на документи пред „Пенсионно обслужване“ тя съзнателно се ползвала от неистински удостоверения образец УП-3, на които бил придаден вид, че представляват конкретно писмено удостоверително изявление. За самото им съставяне от подсъдимата не може да се търси наказателна отговорност.

Жената е с чисто съдебно минало. За всяко от деянията й бяха наложени отделни наказания, като по силата на одобреното споразумение съдът определи тя да търпи най-тежкото от тях - 8 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 3 години изпитателен срок. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама