Над 150 ученици от ВТГ „Георги С. Раковски“ са юридически по-грамотни

11:02, 29 юни 17 25 1121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С посещение в съда на ученици от Варненската търговска гимназия „Георги С. Раковски“ завърши обучението им през тази учебна година по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира съвместно от ВСС и МОН. Единадесетокласниците присъстваха на административни съдебни дела, разглеждани от съдия Гергана Стоянова и съдия Марияна Ширванян. След това обсъдиха с участието на инспектор Георги Георгиев - главен юрисконсулт в ОДМВР – Варна, и адвокат Петър Бончев от Варненската адвокатска колегия казусите и тяхното развитие, както и задълженията на участниците в движението по пътищата съгласно ЗДП и в частност необходимостта да притежават свидетелство за управление от категорията на управляваното от тях МПС. Проведеното практическо обучение беше насочено към осигуряване безопасността на участниците в движението по пътищата.

На всички над 150 ученици, участвали в образователната програма, бяха връчени удостоверения. С отпуснати средства от ВСС за програмата, Административният съд във Варна закупи и дари на Варненската търговска гимназия правна литература. Списъкът на книгите е препоръчан от учителите по право в гимназията.

Съдиите Гергана Стоянова, Янка Ганчева, Марияна Ширванян, Даниела Недева, Йова Проданова изнасяха лекции пред учениците от гимназията в продължение на няколко месеца по образователната програма, чиято цел е обогатяване познанията на младежите относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формирането на правна грамотност и култура, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама