Съдят турски гражданин за данъчни измами у нас

14:08, 29 юни 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненската окръжна прокуратура предава на съд турския гражданин със статут на временно пребиваващ в България Орхан К., съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. Като собственик и управител на „Паркет системс натурал“ 54-годишният подсъдим избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 16 650 лева, като потвърдил неистина в подадени декларации по Закона за ДДС и приспаднал неследващ се данъчен кредит.

През периода от 10 октомври 2014 г. до 16 март 2015 г. управляваната от подсъдимия фирма подавала справки-декларации по Закона за ДДС, в които били декларирани фиктивни доставки с различни фирми, за да бъде приспадан неправомерно ДДС. Повечето от фирмите-доставчици били с фиктивни управители, които приемали да бъдат собственици на тези фирми срещу заплащане. Един от тези „управители“ научил със закъснение, че притежава фирма, но свидетелствал, че е подписвал документи, които неизвестно лице му предоставяло за подпис в Словакия и Варна. Собственик на друга фирма при разпита си заявил, че има над 60 дружества, но никога не е развивал бизнес.

Предстои делото срещу Орхан К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама