„Софийски солисти“ свирят довечера в ГХГ „Борис Георгиев“

08:02, 30 юни 17 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Градската художествена галерия “Борис Георгиев“ във Варна тази вечер гостува един от знаковите български ансамбли - „Софийски солисти“. Той е работил с всички значителни български музиканти - композитори, диригенти, солисти. Има над 80 записи на грамофонни плочи, гастроли в цял свят, които продължават повече от половин век, неизброимо количество премиерни изпълнения на български и чужди творби от различни епохи. От 1988 г. диригент на „Софийски солисти “ е Пламен Джуров, който съчетава традициите на ансамбъла с новите условия на музикалния живот.

На ММФ „Варненско лято“ ансамбълът ще се представи с „Годишните времена“ от Чайковски и „Смъртта и момичето“ от Шуберт/Малер.

Диригентът Пламен Джуров завършва Музикалната академия в София с три специалности: пиано, дирижиране и композиция. Шест години е диригент на Плевенската филхармония. След това гастролира в български и чужди оркестри, между които Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие и Ленинградската филхармония. През 1984 г. специализира при Карл Йостерайхер в Музикалната академия във Виена. От 1988 г. работи със „Софийски солисти“, където е и досега. Сред многобройните му радио и телевизионни записи - над 300, са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър и над 15 компактдиска. Заедно със „солистите“ е дирижирал стотици концерти в Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Професор по дирижиране в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Пианистът Георги Черкин е роден през  1977 г. в София в семейство на музиканти. Още на шест години започва да свири на пиано. Учи в Музикалната академия в при проф. Атанас Куртев. През периода 1997–1999 специализира в престижната академия “Санта Чечилия” в Рим при Серджо Пертикароли. Изнасял е концерти в престижните световни зали Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. През последните години е получавал и много награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като „Кристална лира”, „Златен век”, „Златна муза”, „Златно перо” и др. Победител е на международните конкурси „Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и „Млади музикални дарования” 1994  София.

Репертоарът му включва много концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ М-Тел оркестър, Симфоничен оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и др. Под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Станислав Ушев, Йордан Дафов, Хория Андреску, Овидиу Балан, Мигел Граса Мора и др. Изнася рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама