След протест на прокуратурата отказаха предсрочно освобождаване на убиец

11:55, 30 юни 17 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Апелативният съд във Варна е уважил частен протест на Варненската окръжна прокуратура против определение на Варненския окръжен съд, с което осъденият на 20 години лишаване от свобода за умишлено убийство Лазар Касабов е бил условно предсрочно освободен от затвора. Със същото определение Окръжният съд във Варна е установил изпитателен срок, колкото е остатъкът от неизтърпяната част от 20-годишна присъда за Касабов, съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

43-годишният Лазар Касабов бил признат за виновен и осъден първоначално на 13 години лишаване от свобода при строг затворнически режим за умишленото убийство на приятелката си Кремена Ат., извършено през март 2001 г., както и за придобиване и държане на автомат „Калашников“ със заличени серийни номера, за което е получил 4 години лишаване от свобода. Съдът групирал двете наказания и му наложил да изтърпи най-тежкото - 13 години затвор при строг режим. Привел в изпълнение и наказание лишаване от свобода за срок 3 години, наложено на осъдения по споразумение.

Последвал протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу присъдата на Варненския окръжен съд. Въззивната инстанция изменила присъдата на първата съдебна инстанция и увеличила размера на наложеното наказание за убийството от 13 на 20 години лишаване от свобода. Съдебният акт на Апелативния съд бил потвърден от ВКС и влязъл в сила.

Убийството на 10 – 11 март 2001 г., извършено от работещия като охранител мъж, шокирало обществото. Тялото на студентката Кремена, след като била убита от Касабов с изстрел с автомата, било разчленено с трион и изхвърлено в местност в района на телевизионната кула над Варна и затрупано с камъни. Личните вещи на момичето и автомата осъденият изхвърлил близо до Делфинариума. Останките от тялото на Кремена били намерени от пастир на 1 април 2001 г. в местността Янчова поляна.

В биографията на Лазар Касабов фигурира и причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда на студента Стефан Ст., извършено на 26 януари 1998 г. Тогава той сключил споразумение, по което за престъплението му било наложено условно наказание от 3 години с петгодишен изпитателен срок.

Въпреки че Лазар Касабов показал положителни резултати по време на изтърпяването на ефективната присъда за убийството на Кремена, в определението на Апелативния съд, с което се уважава протестът на Окръжната прокуратура във Варна и се отказва условно предсрочното му освобождаване от затвора, се сочи, че той е причинил смъртта на две лица, а деянията му се отличават с особена жестокост и бруталност. За прилагането на условното предсрочно освобождаване от затвора на осъдено лице се преценява и степента на обществена опасност, което не било сторено от първоинстанционния съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама