БНТ празнува 45 години във Варна

14:05, 07 сеп 17 / Култура 25 819 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БНТ отбелязва 45 години от създаването на телевизионния център във Варна. Регионалният телевизионен център на БНТ във Варна започва да излъчва програма през септември 1972 година. Два месеца по-късно стартира и първата самостоятелна продукция в национален ефир – предаването „Черноморски спектър“.

Сред първите репортери и редактори на варненския център са Друмка Христова, Боян Върбанов и спортният журналист Стефан Янев, носител на орден „Кирил и Методий“ ІІ степен, коментирал за БНТ Световните първенства по футбол през 1982, 86, 90 и незабравимото американско лято от 1994 година. Първите режисьори в екипа на БНТ Варна са Кирил Стоянов и Климент Савов, а в операторския екип влизат доайенът на варненските телевизионни оператори Георги Смиленов, Денолюб Николов („Комитски времена“,1994, „Клиника на третия етаж“,1999), Нино Нинов, Иван Каров.

В летните месеци от 1976 до 1985 година Регионалният телевизионен център - Варна създава единствената в българския ефир самостоятелна програма за чуждестранните туристите по Черноморието, която се излъчва на четири езика - чешки, полски, немски и руски.

Екипите във Варна от десетилетия отразяват едни от най-престижните европейски международни културни форуми – Международния музикален фестивал „Варненско лято“, Международната балетна олимпиада, Филмовите фестивали „Златна роза“ и „Любовта е лудост“, феста на анимационното кино и на червенокръстките филми, авторитетни спортни състезания, делови събития.

От октомври 2011 г. телевизионният център Варна е част от БНТ2 и всеки ден информира зрителите за значимите и интересни събития от българското Черноморие. Предаванията, създавани в телевизионния център във Варна -„Гласовете на рока“, съхранява интервютата с едни от най-известните музиканти на всички времена: Блеки Лоулес, Удо Диркшнайдер, Михаел Вайкат, Джо Лин Търнър, Джеймс Хетфийлд, Джон Лорд и др.

Документални филми и предавания на БНТ Варна са носители на множество престижни отличия от български и международни фестивали: “Златна ракла”, “Осма муза”, Фестивала за операторско майсторство “Димо Коларов”, Международния фестивал за подводни филми в Белград, Международния фестивал за документално кино в Биариц-Франция, Международния фестивал за туристически филми „На източния бряг на Европа“ и др.

Екипът на БНТ Варна е носител на наградата Media AwARTs 2015 за цялостно отразяване на културния живот на Варна. Същата година колегите получават и най-високото признание – награда „Варна“, която се връчва ежегодно за ярки постижения в областта на културата.

До края на годината Регионалният телевизионен център – Варна ще впише в динамичния живот на морската столица ново културно пространство, което ще предостави съвременни възможности за организиране на изложби и творчески срещи и ще се превърне в най-новото външно студио на БНТ2, информират от пресслужбата на медията.


Честит празник, колеги!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама