БНТ отбелязва 45 години от създаването на телевизионния център във Варна. Регионалният телевизионен център на БНТ във Варна започва да излъчва програма през септември 1972 година. Два месеца по-късно стартира и първата самостоятелна продукция в национален ефир – предаването „Черноморски спектър“.

Сред първите репортери и редактори на варненския център са Друмка Христова, Боян Върбанов и спортният журналист Стефан Янев, носител на орден „Кирил и Методий“ ІІ степен, коментирал за БНТ Световните първенства по футбол през 1982, 86, 90 и незабравимото американско лято от 1994 година. Първите режисьори в екипа на БНТ Варна са Кирил Стоянов и Климент Савов, а в операторския екип влизат доайенът на варненските телевизионни оператори Георги Смиленов, Денолюб Николов („Комитски времена“,1994, „Клиника на третия етаж“,1999), Нино Нинов, Иван Каров.

В летните месеци от 1976 до 1985 година Регионалният телевизионен център - Варна създава единствената в българския ефир самостоятелна програма за чуждестранните туристите по Черноморието, която се излъчва на четири езика - чешки, полски, немски и руски.

Екипите във Варна от десетилетия отразяват едни от най-престижните европейски международни културни форуми – Международния музикален фестивал „Варненско лято“, Международната балетна олимпиада, Филмовите фестивали „Златна роза“ и „Любовта е лудост“, феста на анимационното кино и на червенокръстките филми, авторитетни спортни състезания, делови събития.

От октомври 2011 г. телевизионният център Варна е част от БНТ2 и всеки ден информира зрителите за значимите и интересни събития от българското Черноморие. Предаванията, създавани в телевизионния център във Варна -„Гласовете на рока“, съхранява интервютата с едни от най-известните музиканти на всички времена: Блеки Лоулес, Удо Диркшнайдер, Михаел Вайкат, Джо Лин Търнър, Джеймс Хетфийлд, Джон Лорд и др.

Документални филми и предавания на БНТ Варна са носители на множество престижни отличия от български и международни фестивали: “Златна ракла”, “Осма муза”, Фестивала за операторско майсторство “Димо Коларов”, Международния фестивал за подводни филми в Белград, Международния фестивал за документално кино в Биариц-Франция, Международния фестивал за туристически филми „На източния бряг на Европа“ и др.

Екипът на БНТ Варна е носител на наградата Media AwARTs 2015 за цялостно отразяване на културния живот на Варна. Същата година колегите получават и най-високото признание – награда „Варна“, която се връчва ежегодно за ярки постижения в областта на културата.

До края на годината Регионалният телевизионен център – Варна ще впише в динамичния живот на морската столица ново културно пространство, което ще предостави съвременни възможности за организиране на изложби и творчески срещи и ще се превърне в най-новото външно студио на БНТ2, информират от пресслужбата на медията.

Честит празник, колеги!

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно