Първи технологичен маратон във Варна

15:10, 14 сеп 17 / Любопитно 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Техническият университет ще бъде домакин на първия технологичен маратон TOM във Варна. В рамките на 72 часа, в средата на октомври, инженери, дизайнери, иноватори и ентусиасти ще се обединят, за да подобрят живота на хора със специални нужди.

Общо 16 задачи, свързани с ежедневието на хора с физически увреждания са регистрирани за участие в ТОМ във Варна, обявиха от организаторите. Екипите ще се фокусират върху разрешаването на пет от тях.

Едно от предизвикателствата, зад което стои лодковия водач Филип Битраков, е свързано със създаването на екологично чист и тих двигател, подходящ за рехабилитация на хора със зрителни увреждания, чрез спорт и отборни практики.

Друг казус, на който иноваторите ще търсят софтуерно решение е на Веселина Стоилова. Тя е незряща, с инсулинозависим диабет и изпитва затруднения при поставянето на капка в тест лента на глюкомер и разбирането на резултата всеки път, когато замерва кръвната си захар. Нейното предизвикателство е технологично приложение, при което необходимата за проба кръв се взима автоматично след убождане, а резултатът се оповестява на български език.

По време на ТОМ ще бъдат организирани различни събития, за хората, които искат да научат повече за технологиите „в помощ“ на обществото или за това как да общуват с хората със специални нужди.

В края на ТОМ на 15 октомври желаещите ще могат да посетят технологичния маратон, да се запознаят с екипите, както и да видят и да се докоснат до изобретенията им на живо.

Маратонът стартира в 13:00 ч. на 12-ти октомври, четвъртък. Готовите прототипи ще бъдат представени в следобеда на 15-ти октомври. Себестойността на всяко едно от решенията, които изобретателите ще предложат в рамките на ТОМ във Варна не може да надхвърля 200 лв.

Всяко едно от предизвикателствата, които се решават на ТОМ е уникално и приложимо и за други хора със специални нужди с идентични проблеми.

TOM България е част от световното движение ТОМ (Tikkun Olam Makers),  който събира на едно място хора с физически предизвикателства и специалисти, които да ги разрешават. Tikkun Olam Makers, в буквален превод "Да поправим света", възниква в Израел през 2014 г. От тогава насам са проведени няколко десетки събития, или т.нар. Makeathons, по цял свят.

България е част от глобалната карта на ТОМ от април 2017 г., когато в София беше организиран първият подобен технологичен маратон. Тогава решения на своите казуси намериха шестима българи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама