Как трябва да изглежда Варна?

10:25, 20 сеп 17 / Политика 25 744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера във Варна се проведе междусекторна регионална среща „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“, в която участваха: Иван Портних (кмет на община Варна), Стоян Пасев (областен управител на област с административен център Варна), Виктор Бузев (главен архитект на община Варна), инж. Пламен Андреев (управител на „Планекс Холдинг“), Таня Косева-Бошова (председател на УС на Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС), Стефан Бумов (главен оперативен директор на HeleCloud) и Станимир Николов (председател на борда на директорите на Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

Основните акценти на дискусията бяха: 1. Стратегии и политики за стимулиране конкурентоспособността на бизнеса в региона чрез аутсорсинг и ИКТ. 2. Промотиране на Варна като добро място за инвестиции и развитие на високи технологии, BPO услуги и бизнес имоти. 3. Стимулиране на образователни инициативи за подготовка на кадрите във Варненския регион съобразно изискванията и целите на бизнеса. 4. Осигуряване на привлекателни условия за живот – зелени зони за отдих, развитие на транспортната мрежа, условия за културен и социален живот, ниски данъци.

В срещата взеха участие представители на местната власт, изпълнителни директори на големите компании в региона, представители на IT и аутсорсинг бизнеса, университети и образователни институции.

Г-н Портних уточни, че през последните две години и половина се работи усилено за подготовката и реализацията на инфраструктурни проекти, а на база преки чуждестранни инвестиции Варна е на второ място след София за 2017 г.

Като представител на сериозния бизнес във Варна и на една от водещите български строително-инвестиционни компании, управителят на „Планекс“ инж. Пламен Анреев коментира: „Решението не е в развитието само на индустриални зони във Варна, защото те водят след себе си както позитиви, така и негативи, един от които е например  замърсяването на околната среда. Нужно е да помислим за развитието на IT и аутсорсинг индустриите, тъй като те осигуряват заетост на множество млади хора, които могат да намерят своето професионално бъдеще именно в нашия регион. Инвеститорите все още не са преодолели психологическия праг на излизане от наситени бизнес точки като София и Пловдив и да продължат нататък към Велико Търново, Бургас и Варна например. Същевременно построяването на магистрала „Тракия“ допринесе за развитието на Бургас в тази посока и община Варна трябва да се стреми магистрала „Хемус“ да се превърне в приоритетен проект.“

Основна част от междусекторната дискусия бе посветена на нуждата от синергия между образованието и кадрите, които то извежда на пазара, и конкретните нуждите на бизнеса от специалисти. Представителите на университетите заявиха желанието си да бъдат гъвкави и полезни за нуждите на бизнеса, а г-н Портних даде за пример амбицията на Варна да се превърне в град на знанието: „38% от бюджета на общината за 2018 г. ще бъдат насочени в сферата на образованието“, каза той.

Инж. Пламен Андреев допълни: „Варна е град с потенциал и бъдеще благодарение на 8-те варненски университета, силните и специализирани математическа и езикови гимназии и училища, залагащи на информационните технологии. Варна е вече международен образователен център. От около 40 000 студенти, учащи във Варна всяка година, 10% са чуждестранни, или между 3 500 и 4 000 млади хора от целия свят. Варна има потенциал като добро място за живеене за младите хора и те биха останали тук, ако бизнесът им осигури работа, защото освен всичко друго, цената на стандарта им на живот би могъл да бъде осезаемо по-приемлив от този в столицата. “

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама