ГЕРБ: В следващите 4 години учителските заплати ще продължат постепенно да нарастват

15:25, 03 окт 17 25 28777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 15-процентното увеличение от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата на 90 000 учители надвишава средната заплата за страната. Това заяви по време на среща с граждани от варненския район „Владислав Варненчик” народният представител от ГЕРБ-Варна Таня Петрова. Срещата бе инициирана от районния кмет Николай Костадинов.
В рамките на събитието гражданите отправиха въпроси към народния представител, който бе дългогодишен директор на СУ „Петко Р. Славейков”, свързани с професионалното образование , делегираните бюджети, връщането на отпаднали ученици в клас и прекратяването на практиката с фалшивите телкове. Петрова е член на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.
Таня Петрова коментира, че през следващите четири години учителските заплати ще продължат постепенно да нарастват, като през 2021 г. средната учителска заплата ще достигне 130 % от средната за страната, която също ще се увеличи междувременно. „206 000 деца не фигурират в информационната система на образователното министерство. 11 600 служители работят за това и до момента 9000 ученици са върнати в образователната система, която е основополагащ фактор за всяка икономика в света”, заяви народният представител. Таня Петрова допълни, че с увеличението на учителските заплати и планирания ръст на минималните пенсии от 1 октомври в бюджета за следващата година ще бъдат заложени допълнително 510 млн. лв., без да се допуска дефицит. „От края на септември на практика е изпълнено още едно обещание на ГЕРБ – стартира програма на стойност 20 млн. лв., която ще позволи на младите майки да поверят грижата за малките си деца на възрастни хора срещу заплащане и да се върнат на работа”,припомни Петрова. Тя изтъкна че, правителството е осигурило 624 млн. лв. по линия на „Региони в растеж”, като 426 учебни заведения в 72 общини ще получат средства за обновяване на материално-техническата база.
На въпрос на гражданин, касаещ делегираните бюдежи, народният представител разясни, че е заложено в единния стандарт за ученик да бъдат включени и показателите за качество на обучението, като ще се отчита напредъка на училището. Тя добави, че ключов приоритет на правителството в сферата на образованието е осъществяването на дуално обучение, при което учениците след десети клас ще имат реални работни места.
По време на срещата Таня Петрова категорично заяви, че вече са в ход реални действия за пресичането на измами с фалшиви телкове.
„Правителството работи за подобряване благосъстоянието на хората, като се очаква страната ни да приключи годината с икономически ръст от 3,9 % и под 7 на сто безработица, а минималната пенсия от 200 лв. за 824 000 български пенсионери е факт от 1 октомври”, обърна се към хората народният представител. Петрова припомни, че 100 млн. лв. са отпуснати за ремонт на пътната инфраструктура преди зимния сезон. „Усилията на правителството във всички секторни политики намират отражение в системата на сигурността, както и за стабилността на държавата. Макроикономическите анализи нареждат България сред държавите отличници”, заключи Таня Петрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама