Министър Лиляна Павлова откри училище на бъдещето във Варна

08:53, 04 окт 17 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това не е само училище на бъдещето, това е „училище за мечтатели“. Пожелавам си заедно да работим за това всички деца в страната да имат такива кабинети и учители, които да ги правят победители в най-важната напревара в света – тази на талантите и човешкия капитал “. 

Това каза министър Лиляна Павлова при откриването на Центъра за иновативно обучение във варненското ОУ „Петко Р. Славейков“, за което беше специално поканена от училищната общност в града.

В новия център малките ученици ще работят с таблети и очила за виртуална реалност, а учителитеще им преподават  уроците с лаптопи и чрез най-съвременна техника - интерактивни дъски, сензорни екрани, мултимедийни проектори и модерна озвучителна система. Преподавателите са специално обучени как да използват модерните технологии и облачните услуги за подобряванекомуникацията в училищната общност.

Шест класни стаи са превърнати в приказни „домове“: на математиците, на разказвачите на приказки, на изкуствата, на природолюбителите, на пътешествениците и на спортистите. Коридорът, който води до тях, е улица, на която са намерили място галерия, театър и библиотека. В класните стаи са премахнати подиумите и учителят „е свален“ при децата, вместо да ги поучава от високо. В същото време обаче той запазва своята вдъхновяваща роля на съветник и ментор, обясни директорът на ОУ „Петко Р. Славейков“ Таня Петрова. Тя и създателите на кабинета са се постарали цялото вътрешно пространство да е богато декорирано с помощта на известни дизайнери, художници и архитекти. 

В Центъра за иновативно обучение са вложени 320 000 лв., половината от които са дарение от фондация „Америка за България“ в рамките на инициативата „Училища на бъдещето“. Другата половина от средствата са събрани с усилията на родители и ученици чрез организиране на базари и различни инициативи.

Реализираното на тази инициатива е още едно доказателство, че ако всички работим заедно – резултатът е по-добро бъдеще на децата ни. Това училище от бъдещето ме кара още по-силно да вярвам в девиза на страната ни и на Българското председателство, че съединението прави силата“, каза Лиляна Павлова.

Тя припомни, че мотото на предизборната й кампания миналата година в града беше: “Варна-град на знанието”. “Градът е известен с качественото висше образование, има 40 000 студенти, 5 университета и възможности за развитие. Трябва обаче да инвестираме в средното образование и вие сте примера как то да бъде модернизирано”, каза министър Павлова.

Министърът за Българското председателство припомни, че темите за младежта и сигурността са сред основните приоритети на страната ни, както и иновациите и образованието. „Започваме от ранното детско развитие с насърчаване на предприемачеството и въвеждането на всички технологии в образователните системи. Надежда и увереност, че тези приоритети няма да останат само досиета и че сме на прав път и в крак с бъдещето  ми дава и днешното събитие“, каза още министър Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама