Кампания " Какво става под кожата ви?" с безплатни прегледи за София и Полвдив

12:00, 29 окт 17 25 26911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме Световния ден на хората с псориазис. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Мащабната кампания“Какво става под кожата Ви?“ ще обхване над 20 болници в цялата страна. В тях ще бъдат разпространени информационни материали във връзка със заболяването.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани безплатни прегледи за псориазис в София и Пловдив. Прегледите в София ще се проведат на 30 и 31 октомври в поликлиниката на Военно-медицинска болница -ВМА, ет. 2, кабинет 218. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 92 26 181 от 9:00 до 18:00 часа.


Безплатните прегледи в Пловдив ще се проведат от 30 октомври до 3 ноември в Центъра за кожно-венерически заболявания на ул. „Даме Груев“1. Там също е необходимо предварително записване на тел. 032/60 65 21

Кампанията „Какво става под кожата Ви?“ цели да подобри информираността – както на медицинските специалисти, така и на самите пациенти. Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че много от некожните симптоми, които изпитват, също са свързани със заболяването и не ги споменават пред дерматолога си. Това често забавя точната диагноза и правилното лечение.

Според доклад на Световната здравна организация от 2016 г. разпространението на псориазис се увеличава с всяка изминала година и той се превръща в сериозен здравен и социален проблем за цял свят. Болестта поразява еднакво мъжете и жените. Може да се развие във всяка възраст, но засяга най-често млади хора между 18 и 35 години. Истинската причина за развитие на заболяването остава неизяснена, но в последно време основна роля за появата му се приписва на имунната система и гените.

Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, всъщност болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – друго тежко, автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация. Псориазисът може да бъде свързан и с болест на Крон, както и с увеит. Хората с псориазис може да са по-склонни към затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми: метаболитен синдром, диабет, сърдечно-съдови заболявания.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама