Потвърдиха ареста на българин, издирван за убийство в Холандия

16:30, 21 ное 17 25 1997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди определение на Окръжен съд – Търговище, с което на основание Европейска заповед за арест(ЕЗА), издадена от компетентните власти на Холандия е бил първоначално задържан под стража Метин Мехмедов. 39 годишният българин има заповед за арест, издадена в края на м.октомври тази година от прокуратурата на град Бреда, Кралство Нидерландия,  с която се иска задържането и предаването му в Холандия. Властите в кралството са посочили, че спрямо него ще се води наказателно преследване за извършено убийство, а наказанието, което местните закони предвиждат за такова престъпление е лишаване от свобода до тридесет години.

В ЕЗА се посочва, че деянието, за което ще бъде преследван българинът е било извършено през февруари миналата година в град Осендрехт, когато в жилище, където е имало наркооранжения е бил открит прострелян мъж. Свидетели на убийството насочили вниманието на разследващите към няколко лица, които се оказали български граждани. Активните следствени действия довели до разкриване на самоличността им, както и да движението им по време на извършване на престъпното деяние. Властите в Холандия посочват в ЕЗА, че Мехмедов е напуснал  територията на Нидерландия и се издирва, за да бъде разследван във връзка с това деяние.

Днес въззивната апелативна инстанция потвърди изводите на съда в Търговище, които се позовават на ЕЗА, издадена от компетентните съдебни власти на Холанцдия. Апелативният съд не сподели аргументите на защитата, че няма доказателства за съпричастието на Мехмедов към убийството и посочи, че в настоящото производство, което е по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), българският съд е лишен от възможността  да преценява наличието на обосновано предположение за авторството на деянието. Това е в правомощията на властите в кралството. ЕЗА съдържа всички реквизити, посочени от ЗЕЕЗА. И Варненският апелативен съд намира, че единствената мярка за неотклонение, която може да обезпечи присъствието на Мехмедов при гледане на делото за предаването му в Холандия е задържането под сдтража.

Определението, с което се потвърждава първоначалния арест на Метин Мехмедов, издирван от властите в Кралство Нидерландия с ЕЗА, за да бъде разследван с други лица за убийство е окончателно.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама