Атрактивният френски баритон Сирил Ровери ще партнира на Мецосопрано №1 Веселина Кацарова във Варна

11:00, 03 дек 17 / Култура 25 669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 5 декември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център българската оперна прима ще изпълни коронните си арии, както и дуети от прочути опери.

Веселина Кацарова – харизматичната оперна дива, която ще изнесе дългоочаквания си голям концерт във Варна на 5.12. в Зала 1 на Фестивалния комплекс, ще излезе на сцената заедно с една от младите надежди на френската опера – Сирил Ровери. Талантливият баритон не случайно е избрал за свое мото Le Vrai Baryton - Истинският баритон. Той има горещо сценично излъчване – от мощния драматичен глас с изключително красив тембър до стъписващо ефектната визия на фитнес модел. Френският баритон е изпълнител от новата вълна съвременни артисти – със силно присъствие не само в света на операта, но и извън сцената – като пропагандатор на здравословния стил на живот, фитнес модел и блогър.

Сирил Ровери е солист на трупата на Операта в Марсилия. Във Варна ще пристигне след гастрол в Кьолн. От година насам той често излиза на една сцена с голямата Веселина Кацарова – мецосопраното с най-обемна дискография в света на операта. Ровери споделя, че за него това сценично партньорство е огромна чест и решаваща стъпка в музикалната му кариера.

За Сирил Ровери всичко започва през 1995 г., когато записва оперно пеене в Консерваторията в Марсилия в класа на Тибер Рафали. Завършва през 2000 г. със златен медал. Усъвършенства певческите си умения  в майсторските класове на Лео Нучи, Ален Фондарѝ, Габриел Бакиè, Робер Масар и Ренато Брузон. Носител е на Първа награда от Международния есенен конкурс в Макон през 1999 г. През 2002 г. е удостоен с Първа награда на Международния конкурс в Сиена, където спечелва и сърцата на публиката и грабва и наградата на публиката.

Още като студент дебютира в ролите на Шонар от „Бохеми“ и Ескамилио от „Кармен“ в Амфитеатъра в Безие. През 2000 г. участва в постановката „Алфред Алфред“ от Франко Донатони в Театр де-з-Амандие в Париж и в театрите в Амстердам и Ротердам, както и в „Forever Valley“ на Жерар Песон. В репертоара му присъстват и ключовите баритонови роли на Валентин от „Фауст“, Жермон от „Травиата“ , Пелеас от „Пелеас и Мелизанда“, Бонзо от „Мадам Бътерфлай“, Астолфо от „Лукреция Борджия“ и Скарпия от „Тоска“.

Пее в оперните театри в Марсилия, Лил, Нант, Анже, Нанси, Авиньон, в Амфитеатрите в Безие и в Ним, както и в операта на Каназава в Япония. Изпълнява баритоновите партии в редица оратории, в Реквиема на Форе, Кантатите на Бах, Месите на Моцарт и Хайдн, прави рецитали с френска музика, между които се откроява рециталът с цялото творчество на Анри Дюпарк. Участва в операта „Саломе“ от Мариот в Монпелие и след това в запис на Universal Music на същата опера, за което получава високата оценка на критиката.

Сирил Ровери има многобройните записи на съвременна френска музика, както и на знакови произведения на френски композитори - оперите „Ариана“ на Масне, „Африканката“ на Майербер, „Троянките“ на Берлиоз, „Лакме“ на Делиб, „Диалогът на Кармелитките“, „Коломба“ на Жан-Клод Пьоти. Участва в рядко  изпълнявани опери като „Венецианският търговец“ на Андрей Чайковски, „Неочакваната лястовичка“ на Симон Лакс.

Има концертни изпълненения и на камерни произведения – „Три сонета на Петрарка“ от Ференц Лист, „Зимно пътуване“ на Франц Шуберт. Съвсем наскоро, през септември, той беше в ролята на Фриош от „Последният ден на един осъден“ от Давид Аланя, братът на Роберто Аланя, в операта в Марсилия.

През 2018 г. му предстои  участие в новата постановка на „Симон Боканегра“ в операта на Марсилия.

Във Варна на 5 декември Сирил Ровери заедно със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна и диригент маестро Филип Брид, също от Франция, ще бъде част от най-вдъхновяващото празнично арт преживяване преди Коледа– концерта на Мецосопрано №1 Веселина Кацарова.

Концертът на Кацарова във Варна се организира от „Елит Проджектс Мениджмънт” – агенцията, която представя във Варна световни звезди като Найджъл Кенеди, Ричард Клайдерман, оркестъра на Миланската Ла Скала, „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, „И музичи ди Рома“, „Растрели“ и др. Концертът се провежда в партньорство с ТМПЦ Варна.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама