Църквата „Св. Дух” в с. Приселци има нова камбана

13:00, 24 дек 17 25 1272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Старата беше пукната, а в обновената църква вече се събират много хора и все по-често се правят сватби и кръщенета. Новата камбана е по-голяма и звънът й огласява цялото село”, разказа кметът на Приселци Слави Кирязов. Той благодари на Емил Радев и Тодор Балабанов за благородния жест. „Потърсихме ги за съдействие и веднага откликнаха. С дарените от тях средства църковната камбана беше закупена и вече е монтирана, а до дни храмът ще има и нов иконостас. До края на годината предстои той да бъде осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан”, сподели Кирязов.

Ремонтът на храм „Св. Дух” започва през 2013 г. с подкрепата на община Аврен и дарители. Сградата, която е построена и осветена през далечната 1936 г., днес е напълно обновена. Старият пръстен под е покрит с настилка от гранитогрес, прозорците са оформени според църковните канони и с подменена дограма, изградени са санитарни помещения и пътеки, достъпни и за хора с увреждания, осигурено е ново осветление и озвучаване. Църковният двор също е изцяло преобразен – построена е чешма, чрез проект на общината е обособена площадка със съоръжения за игра на децата, засадени са 250 фиданки.     

Ще подпомогнем и изографисването на храма, така че той да бъде изцяло завършен”, увери кметът на община Аврен Емануил Манолов. Той информира, че в момента се изографисва църквата „Св. Св. Константин и Елена” в с. Царевци. „Имаме амбицията проектът да бъде реализиран до храмовия празник през май. Предвиждаме да бъде изографисана и църквата в Аврен”, коментира Манолов. Той допълни, че ремонтите и изографисването на православните храмове са част от усилията на общината за опазване на културно-историческото наследство на Аврен.

За следващата година планираме мащабна кампания за популяризиране на значими обекти, които искаме да утвърдим като туристически дестинации. Чрез проекти разчитаме да осигурим допълнително финансиране за социализацията на някои от историческите забележителности”, допълни Манолов. По думите му акцент в кампанията ще бъдат  средновековната крепост Петрич кале, която се отличава с най-високите запазени до днес крепостни стени у нас, скалният манастир в местността Кешишлика край Аврен, резерватът „Камчия”, който заради своите уникални лонгозни гори и впечатляващо биологично разнообразие, е включен в списъка на биосферните резервати ЮНЕСКО. „Голям потенциал за привличането на туристи има и църковният комплекс в с. Царевци, част от който са православен храм, килийно училище и работилници от ХVIII в., където планираме да възродим старите занаяти”, обясни Емануил Манолов, като изтъкна, че на територията на общината е разположена и най-голямата спортно-учебна база на Балканите – в СОК „Камчия”.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама