Транспортират 2500 тона опасен химикал от ”Полимери”

10:04, 16 яну 18 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва транспортирането с цистерни на 2460 тона опасен трихлоретан от девненския завод "Полимери", съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев.

Опасното вещество ще бъде транспортирано с по 12 цистерни месечно до френски завод за утилизация. Френска фирма извършва и прехвърлянето на опасния товар. Акцията се провежда при засилени мерки за сигурност.

Очаква се за около половин година проблемът да бъде решен и опасната "бомба" в непосредствена близост до Варна да бъде ликвидирана.

Пловдивската фирма "Хъс" има инвестиционните намерения да построи завод за производството на метал от скрап върху руините на фалиралия "Полимери". Новият собственик на завода е избрал мястото именно заради добрата му локация и близост до пристанището, чрез което ще може да осъществява внос и износ на метал.

Стана ясно още, че с парите от сделката от продажбата на терена на "Полимери" ще бъдат удовлетворени част от кредиторите, тъй като общата стойност на задълженията е над 20 милиона лева.

От приватизираното предприятие "Полимери" - Девня отдавна са останали само руини. От 2010 година заводът е затворен, а днес активите му се изчисляват на малко над 14 милиона лева.

Държавата плати 15 милиона, за да рециклира опасния трихлоретан, останал след закриването на производството. Заради него в община Девня няколко пъти беше обявявано бедствено положение.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама