Безплатна синя зона за собствениците на електромобили във Варна

08:00, 28 яну 18 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собствениците на електрически автомобили ще ползват синята зона във Варна и ще зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно. Това е записано в новата Наредба за организация на движението на територията на община Варна, която получи одобрението на съветниците на ПК „Транспорт“ към Общинския съвет.

Към момента няма информация колко са електромобили във Варна, но безплатните услуги и немалкият брой зарядни станции ще стимулират варненци да предпочетат тези екологично чисти автомобили. Това каза на заседание инж. Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона”.

Предвижда се зоната за почасово платено паркиране да бъде въведена през май. Отначало ще има гратисен период, в който няма да се поставят скоби. „Към момента не мога да кажа колко точно ще продължи, но със сигурност ще е повече от месец“, уточни инж. Иванов.

Цената за 1 час в синята зона ще бъде 1 лв. Във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой. Тарифите за зоната за почасово платено паркиране ще бъдат разгледани на утрешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“ към Общински съвет – Варна.

За обслужването на синята зона Община Варна ще купи 18 електромобила, 5 хибридни коли и три нови „паяка“.

Общинските съветници одобриха проектобюджета за 2018 г. на дейност „Транспорт“, който възлиза на 8,2 млн. лева.

Те гласуваха също велопаркингите, които в момента се ръководят от районните кметове, да минат под управлението на ОП „Паркинги и синя зона“. Съветниците изразиха мнение, че по този начин паркингите за велосипеди ще станат много по-използваеми и ще се стопанисват по-добре.

На заседание тази седмица беше съобщено още, че цената на билета до „Ракитника“ и „Прибой“ вече е намалена. Пътниците ще плащат по 1 лв., вместо по 1,40 лв.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама