Меморандум за сътрудничество ще подпишат Варна и Хайфа

11:37, 14 фев 18 / Политика 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Варна и израелският град Хайфа ще задълбочат отношенията си в области от взаимен интерес. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество и разбирателство, който двата града предстои да подпишат.

Общинските съветници от ПК „Европейски   въпроси и международно сътрудничество“ одобриха текста на документа и дадоха зелена светлина за подписване му, чиято цел е да служи като основа за надграждане и развитие на партньорството между Варна и Хайфа. Двата града ще насърчават сътрудничеството в областта на високите технологии, биотехнологиите, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.  

Връзките между различни институции от Варна и Хайфа имат над 25-годишна история. През това време са реализирани многобройни инициативи в сферата на здравеопазването, образованието, иновациите, сигурността и др., казва проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България, който е инициаторът за задълбочаване на сътрудничеството.

Другият град, с който Варна иска да развие по-активни контакти, е Охрид – важен туристически, икономически и културен център в Република Македония. Добър пример за партньорство са ежегодните семинари на Фондация „Българска памет“ в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които активно се включват деца и младежи от западната ни съседка.

Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Иван Портих за развитие на връзките с Охрид. Те дадоха съгласието си Община Варна да започне работа по установяване на двустранни отношения и подписване на меморандум за сътрудничество, в който да бъдат дефинирани конкретни теми за партньорство.

На днешното заседание беше обсъдено и евентуално бъдещо побратимяване на варненския район „Одесос“ с община на град Трабзон, Турция. Турската страна е получила покана от Брюксел да кандидатства по  европрограма за субсидиране на побратимяването на градове между Турция и държави от Европейския съюз. От Трабзон са избрали „Одесос“ да е един от тези райони. Ако проектът получи одобрение от управляващия орган,  ще бъде подписан договор за побратимяване.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама