Обучават деца от Варна как да сърфират безопасно в интернет

16:40, 26 фев 18 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 50 деца на възраст между 7 и 13 години от Варна и региона участваха в кампанията на Държавната агенция "Електронно управление" на тема "Няма да ме хакнат". Какво са бисквитките, фишинга и къде дебнат хакерите, бяха сред темите, за които, под формата на забавна лекция, им разказаха експертите на агенцията, съобщи БНТ.

В днешно време децата от малки се научават да работят с компютри и други умни устройства, а сърфирането в интернет понякога се оказва по-познато от играта пред блока. За да бъде престоят им в онлайн пространството безопасен, от Държавната агенция "Електронно управление", организират поредица от лекции и практически занятия.

„Обясняваме и на деца, и на родители вече, че както учат децата си да се пазят, когато излизат - да не говорят с непознати, да заключват къщата, да си пазят ключа, по същия начин трябва да се държат онлайн. Трябва да имат сигурна парола, която е ключът за тяхната „онлайн къща", трябва да я пазят на сигурно място, предпочитано със софтуер за управление на пароли", обясни Ива Неделчева, експерт в Държавна агенция „Електронно управление".

Сериозно внимание беше обърнато и на правилата за използване на публични безжични мрежи. Лекторите разясниха на децата, че когато свържат устройствата си в такава мрежа, всичко което правят е видимо. За да се защитят, добре е да използват безплатен софтуер - така наречения VPN или виртуална частна мрежа. Информацията се предава под формата на игра и на достъпен за децата език.

На лекцията присъстваха и родители, а организаторите обмислят създаването на паралелен курс занимания специално за тях. Засега участието в програмите е по желание, но експерти от агенцията вече работят съвместно с Министерството на образованието, за да разработят съдържание, което да бъде включено в учебния план на малчуганите още от първи клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама