Девня приюти авантюрист, попаднал в плен на снежната виелица (СНИМКИ)

19:00, 28 фев 18 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

25-годишен французин, тръгнал на пътешествие из Европа с велосипеда си, намери спасителен пристан от кучия студ в Девня. На 14 октомври м.г. младият режисьор Александър Хагенмюлер предприема самостоятелен велопоход из Стария континент, за да снима документален филм. Минава през десет държави, преди да стигне до България. 

Във вторник, 27 февруари, той тръгнал от Варна за Сливен, но по пътя осъзнал, че зимата в България не е като на други географски ширини. Премръзнал, французинът с немска фамилия се озовал с колелото си в Девня и потърсил убежище в местен автосервиз. Майсторите го приютили, нагостили го със суджук, ябълки и червено вино, след което се обадили на заместник-кмета Донка Йорданова, за да съобщят за странния гост.

От Община Девня своевременно осигуриха подслон и храна на бедстващия пътешественик, а кметът Свилен Шитов се запозна лично с госта и му предложи да остане в Девня до 3 март, за да се включи в общоградското честване по повод 140 години Свободна България. Александър откликна на поканата и благодари на кмета и местната общественост за гостоприемството и топлото отношение. „Първоначално много се притесних от тази среща. Бях с мръсни дрехи и в ужасен вид, но кметът ме посрещна радушно, здрависа се с мен и ме накара да се почувствам специален“, сподели Александър.

Александър е роден в Страсбург и преди година завършва „Културен и арт мениджмънт“ в Университета в Ла Рошел. Казва, че като режисьор иска да покаже общуването на един велосипедист с хора от различни култури и носители на различен манталитет. 

Снощи група девненци решиха да изненадат чужденеца и да го изкарат от приюта, в който е временно настанен. Те го разведоха до Вълшебния извор и му показаха река Девненска, след което отседнаха в местно барче. На по бира Александър бе запознат с древната история на града, прочете очерк на английски за неговото минало и настояще и получи подарък. Днес гостът разгледа експозициите в Музея на мозайките, които ще влязат в неговия филм. Едночасовата лента наесен ще гледат посетителите на различни по тематика фестивали, както и аудиториите на средни и висши училища във Франция. 


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама