Гравюри за 140 години от Руско-турската Освободителна война подредиха във Варна

19:20, 06 мар 18 / Култура 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уникална и прелюбопитна изложба по повод 140 години от Руско-турската Освободителна война подредиха във Варна. На откриването й присъстваха кметът на Варна Иван Портних, вицеконсулът на Руската федерация във Варна г-жа Александра Дергачева, председателят на сдружението доц. Д-р Георги Кючуков, бившият вътрешен министър Румен Петков и много гости.

40-те гравюри, представящи реалните бойни действия, могат да бъдат разгледани във фоайето пред зала „Пленарна“ в сградата на общината. Изложбата ще остане там до 23 март. Входът е свободен. След края на изложбата във Варна тя ще отпътува и за останалите общински центрове във Варненска област.

Историята сочи, че на 12 април 1877 г. в гр. Кишинев император всерусийски Александър II подписва подготвения от канцлера княз Андрей Горчаков „Манифест за обявяване война на Османската империя“. Това не е обикновен указ за обявяване на война, а надеждата и упованието на милиони поробени християни, тяхната мечта за свобода и независимост. В Манифеста за пръв път като непосредствена цел е заявено възстановяването на българската държавност. Публикувано е възвание към жителите на Румънското княжество. В същия ден е издадена и заповед към Руската армия.

Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия е император Александър II. На 1 ноември1876 г. е създадена Действаща армия за Руско-турската война на Балканския полуостров . Главнокомандващ на Действащата армия е Великият княз Николай Николаевич, който има извънредни пълномощия. Действията му се контролират пряко от императора, който през почти целия период на войната е при Действащата армия. 

Във военните действия са участвали и румънски, сръбски, черногорски и финландски военни сили. Румънското участие е особено запомнящо се при битката за Плевен. При третата атака превземат два редута с цената на многобройни жертви. Лейбгвардейският  финландски полк се отличава в боевете при Горни Дъбник и при преминаването на Балкана при тежки зимни условия.

Всекидневно в реалните бойни действия участват около 300 000 войници.

Изложбата „Войната от първо лице”, разработена от екип на СНЦ „Алтернатива за Варна”, показва повече от 40 гравюри на художници – офицери от руската войска, непосредствени участници и свидетели на героичните битки, белязали победния път на руските войски, героизма на нашите опълченци, драматизма на решаващи битки като Шипченската епопея, Битката за Плевен, Битката за София и други чутовни сблъсъци с важно значение за изхода на войната. 

Героите са представени в драматичен бой, в обикновен войнишки делник, в гостоприемна българска къща или в походния лазарет. На много от гравюрите освен точната дата на събитието са отбелязани армейската част и конкретният момент – един воински дневник, правдив и точен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама