Днес е Световния бъбречен ден

07:40, 08 мар 18 25 880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световният бъбречен ден цели да се привлече вниманието на световната общественост върху бързото и активно разпространение на бъбречните заболявания и последвалите усложнения, водещи до бъбречна недостатъчност. Денят радиционно се провежда всеки втори четвъртък на месец март.

Бъбречните увреждания се  установяват не само при доказана вече патология на бъбрека, но и при други съпътстващи заболявания - захарен диабет, артериална хипертония, подагра, обезитас. 10% от населението на света страда от хронични бъбречни заболявания. 

През 2010 г. 2,6 милиона души са били с доказана терминална хронична бъбречна недостатъчност, а през 2030 г. се очаква да достигнат 5,4 милиона. Всяка година се диагностицират над 250 000 нови болни с хронично бъбречна недостатъчност.

Честотата на хроничните бъбречни заболявания нараства с увеличаване на възрастта и съответните придружаващи заболявания. При жените заболеваемостта е 12,9-13,8%, а при мъжете - 17,1%. Честотата на тези заболявания е 120 души на 1 милион население, като голяма част от пациентите не подозират за съществуващото бъбречно увреждане.

В България заболеваемостта е 12,8% или всеки осми човек (около 700 000-750 000). От тях 90% са с терминална бъбречна недостатъчност на бъбречно-заместително лечение. 3800 са пациентите на хемодиализа - лечение в 84 диализни центъра в България.

В ДКЦ "Света Марина"-Варна по повод Световния бъбречен ден ще се проведат безплатни прегледи за жени и безплатни лабораторни изследвания за креатинин и белтък в урината. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама