Яйца от птицефермата в Генерал Тошево, където беше открит птичи грип, се изтеглят от търговската мрежа във Варна и областта. Има доставени партиди от заразените яйца, но няма място за паника, уверяват от Областната дирекция по безопасност на храните. След термична обработка вирусът се унищожава. Не е ясно колко точно яйца са стигнали до магазините.

В същото време продължава умъртвяването на птици в животновъдната ферма, където преди дни беше открито огнище на птичи грип, предаде БНР. 

От Регионалната здравна инспекция в Добрич са уведомили личните лекари на работниците, които са били в контакт със заразените птици, за проследяване на състоянието им.

От РЗИ-Добрич информират, че до този момент няма сигнал за работници със симптоми за грип. По думите на ветеринарния лекар Павлин Чимширов, липсата на профилактика в животновъдните ферми и заниженият контрол на изискванията за безопасност са основните причини за появата на огнища на заразни болести.

„Профилактиката е важна. Трябва да се ваксинират животните. Например, антракс трябва да се ваксинира пролетта, преди животните да са излезли на паша, а ние я правим юли месец, август месец…“, коментира д-р Чимширов.

Според него изискванията за осигуряването на биосигурност в някои ферми не се спазват и това също е една от причините за разпространението на заразни болести сред животните.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно