Община Варна е в готовност за поддържане на деретата

12:40, 14 мар 18 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На територията на град Варна има 7000 дъждоприемни шахти и 27 км дъждовна канализация и 300 бр. улично ревизионни шахти. Регулярно почистване се извършва през пролетния и есенния сезон, а през останалата част на годината се работи по сигнали на районните администрации и граждани. Данните изнесе Тодор Димитров, главен експерт в дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в Община Варна, по време на  работна среща за състоянието на деретата. Тя бе организирана по указания на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- МВР.  На заседанието  присъстваха представители на общинските дирекции „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“, „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“, районни кметове и зам.-кметове, главни инженери и еколози от районите и селата на територията на община Варна.

Купен Пашов, началник-отдел на „Дейности по защита на населението“, запозна присъстващите с мерките за намаляване на риска от наводнения и Плана за защита от наводнения. Представители на районните администрации изнесоха данни за състоянието на деретата.  От представената информация стана ясно, че в „Приморски“ през м.г. са почистени 22 обекта – охранителни канали, дерета и канавки. В момента проводимостта е добра, на няколко места има наноси, но няма опасност от възпрепятстване на водния поток.  Седемте дерета в район „Младост“ са проводими, в някои части са установени наноси и паразитна растителност, които ще бъдат почистени.

В район „Аспарухово“ м.г. от растителност са почистени двата охранителни канала и канавките, в момента няма проблеми, минимално количество наноси има на канала на ул. „Моряшка“ откъм морето.  Район „Владислав Варненчик“  е установено запушване на тръба в дерето на ул. „Девня“, проблемът ще бъде отстранен.  По данни на еколога в район „Одесос“ трябва да се почисти водостока до ул. „Стоян Заимов“. Дерето в Максуда се почиства съвместно с представители от жп транспорт, тъй като мостовото съоръжение е тяхна собственост, посочи Николай Няголов, директор на дирекция УСКОР.

В кметство Константиново отчетоха, че деретата в селото, които са около 1700 метра, са почистени през месец септември м.г. , проводимостта им е нормална. Купен Пашов припомни, че Община Варна е подала към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет искане за финансиране на проект за корекция на дерето в с. Константиново на стойност 1,4 млн. лв.

Община Варна е в готовност за поддържане на деретата и тази година. Има подписано рамково споразумение, предстои районните администрации да подготвят количествено-стойностни сметки за възлагане на дейностите по почистване , съобщи Биляна Тодорова, началник-отдел „Озеленяване“. Ежегодно дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ залага средства за проекти и хидроложки проучвания на деретата. Две от тях – Франга дере и Кемер дере, са с готови технически проекти, а за почти всички дерета са направени хидроложки проучвания.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама