Оперативен щаб във Варна следи падането на китайската космическа станция "Тянгун-1"

08:20, 30 мар 18 / Свят 25 855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оперативен щаб с участието на астрономи и учени за проследяването на китайската космическа станция „Тянгун-1” е създаден във Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. Части от станцията се очаква да паднат между 42-я и 43-я паралел между 31 март и 3 април.

Станцията “Тянгун-1” е необитаема от 2013 г. насам, а през 2016 г. наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата.

Пенчо Маркишки - физик от Института по астрономия към БАН е част от щаба и коментира, че станцията пада със скорост от 7,7 км/сек, но скоростта й ще се забави след навлизането в атмосферата и тя, образно казано, ще се запали, при което е възможно отломки от нея да паднат на територията на Испания, Франция, Италия, Черна гора, Сърбия, България и Македония, които се намират на същия паралел. 

Над България се очаква станцията да премине на 1 април сутринта, но заради забавянето на скоростта е възможно периодът да е до 3 април. 

В планетариума на Морското училище преподаватели и студенти ще наблюдават ежедневно движението на китайската станция.

Европейската космическа агенция също следи орбитата на китайската космическа станция "Тянгун-1" с участието на специалисти от 13 организации. ЕКА е поела ангажимент да уведоми властите в съответната държава за опасността в първия възможен момент.

Известният като “Небесният дворец” космически кораб е дълъг 12 м и тежи 8,5 тона. В момента обикаля около Земята на височина около 250 км. “Тянгун-1” ще влети в земната атмосфера със скорост почти 30 000 км/ч. По-голямата част от станцията ще се разпадне и ще изгори. Има вероятност обаче отломки с тегло до 200 кг да достигнат Земята. Сред тях са и резервоари с токсични вещества. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама