Община Варна ще управлява къщата на Антон Новак – създателя на Морската градина

13:00, 03 апр 18 / Култура 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде съгласие общината да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху къщата на Антон Новак – създателя на Морската градина. Решението е в изпълнение на част от програмата на местната администрация за съхраняване на културно-историческото наследство на града.

Идеята е  къщата, намираща се в историческото ядро на Морската градина, да бъде превърната в   музей на Антон Новак. Предвижда се средствата, необходими за нейната реконструкция и реставрация, да бъдат осигурени по различни оперативни програми.

Сградата е строена в началото на миналия век специално за чешкия паркостроител. Освен за създаването на Морската градина Новак има заслуги и за цялостния озеленителен план на Варна, курорта "Св. Св. Константин и Елена" и двореца "Евксиноград".

Общината желае да придобие за управление още един недвижим имот в Морската градина, чийто собственик е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Става дума за някогашната младежка площадка (бивша дискотека „Спайдър“). Имотът е близо 1,6 дка и включва три едноетажни постройки с обща застроена площ 82 кв. м. Намеренията на местната администрация са той да бъде превърнат в кът за отдих, социални контакти и забавления. Дискотеки и ресторанти там няма да има, бе изрично заявено в рамките на заседанието. Общинският съвет възложи на кмета да проведе необходимите процедури за безвъзмездно придобиване в управление на двата имота в полза на община Варна.

След едночасова дискусия съветниците одобриха също отпускането на 100 хил. лева от местната хазна за честванията на 100-годишнината на футболен клуб „Спартак 1918“. Голяма част от сумата ще бъде изразходвана за юбилейния мач на варненския клуб с реномиран европейски отбор, който ще бъде кулминацията на празненствата.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама