Панорамният път Варна-Златни пясъци ще бъде възстановен (СНИМКИ)

14:40, 03 апр 18 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общината ще търси финансиране за възстановяване на панорамния път Варна-Златни пясъци в участъка на свлачището „Трифон Зарезан“. На днешното си заседание Общинският съвет реши да възложи на кмета да направи всичко необходимо за осигуряване на средства за проучване, проектиране, укрепване на пътя, който вече много години е затворен и създава пречки за туристически инициативи. 

Към момента има изготвен идеен проект. Той предвижда изграждането на естакада с дължина около 200м., в зависимост от резултатите на инженеринговото проучване. Тази естакада ще бъде фундирана на дълбоко залягащи пилоти и щлицови стени, по която ще преминава двулентово пътно платно и велоалея. Проектът включва също пешеходна алея и панорамна площадка в централната част на пътя. 

Свлачище „Трифон Зарезан“ е активно и геоложките условия се променят с времето. Затова е важно, като се осигури финансирането, да се пристъпи към изпълнение, стана ясно на днешното заседание. Поради скъпата инвестиция, повишената сложност на съоръжението, специфичната и усложнена геоложка среда ще бъде необходимо технологично време за осъществяване на всички дейности – от старта с изготвянето на цялата документация до пускането на пътя в експлоатация. 

С реализацията на проекта ще бъде възстановен международният път Е- 87 от Варна до Констанца. Друг очакван положителен ефект е обновяването на инфраструктурата в района, обслужваща около 3 000 домакинства, както и много гости и туристи. Негативното действие на свлачищните процеси  ще бъде елиминирано.

Днешното решение на Общинския съвет беше взето с почти пълно единодушие. От 44 гласували съветници само един се въздържа.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама