Ученици ще пресъздават наказателен процес в Районен съд-Варна

09:30, 18 апр 18 25 978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един по-различен ден ще имат днес десетокласници от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства във Варна. Група от осем тийнейджъри ще се включат в симулативен процес като влязат в ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокати, подсъдим, пострадали и свидетели. 

Още преди пролетната ваканция учениците активно започнаха да посещават съдебната палата, за да свикнат с обстановката в реална съдебна зала и да получават професионални напътствия от действащите съдии Росица Шкодрова и Атанас Шкодров от „Наказателно отделение“ на Районен съд – Варна, както и прокурор Вяра Алексиева – говорител на Районна прокуратура – Варна. 

С помощта на магистратите, десетокласниците разпределиха помежду си ролите в делото по предварително избрания от тях самите казус, като се придържаха към разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс.

От 11 часа в зала III на Районния съд възпитаниците на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства ще имат възможността да демонстрират пред публика от магистрати и съдебна администрация познанията си за провеждане на правораздавателен процес.

Проявата е част от серия инициативи по отбелязването на професионалния празник на юристи и съдебни служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама