Обявиха пожароопасен сезон за горите във Варненско

14:10, 20 апр 18 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Засилени мерки за осигуряване на пожарна безопасност са предприети в горските територии във Варненска област. В съответствие със заповедта на областния управител Стоян Пасев и в координация с всички отговорни институции горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие  са създали организация за повишен контрол и незабавни действия по ограничаване и потушаване на евентуални пожари.

Пожароопасният сезон, обявен за горите, ще продължи до 31 октомври. През този период е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на отпадъци трябва да става само на определените за целта места, предупреждават от СИДП.

Собствениците и ползвателите на земеделски земи в близост до горски фонд са длъжни да бъдат в готовност за борба с пожарите и да поддържат в техническа изправност своите пожарогасителни устройства. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи, изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци е забранено.

Апел за повишена бдителност се отправя към собствениците на съоръжения, попадащи в залесени площи, към военните поделения, които извършват полеви занятия или учения в горите, както и към всички физически лица. Ръководителите на сдружения на ловците, риболовците и туристите трябва да инструктират членовете си за правилата за пожарна безопасност преди всяко пребиваване в горски територии.

При огнен инцидент или съмнения за нарушение в гората гражданите могат да подават сигнали на телефон 112, напомнят от СИДП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама