Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна такса

15:00, 23 апр 18 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна такса.

Освободени от плащане ще бъдат стопаните на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, отглеждани в регистриран животновъден обект.

Това предвиждат промените в общинската наредба за местните такси и цени на услуги, които бяха одобрени от членовете на ВрК "Правна" към Общински съвет - Варна. Измененията се налагат заради поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност, а окончателното решение ще бъде взето от местния парламент.

Годишната такса е в размер на 24 лв. За кучета, постоянно пребиваващи в населените места извън Варна - кметства Тополи, Каменар, Казашко, Константиново, Звездица, се заплаща 50 %, или 12 лeва.

Освободени от такса остават собствениците на кучета на инвалиди, служебни кучета в организации на бюджетна издръжка, кастрирани четириноги. Стопаните на кучета, използвани за опитни цели и от Българския червен кръст, също няма да плащат налог.

Съветниците от правната комисия гласуваха и промени в Наредбата за организацията и дейността на клубовете за пенсионери в Община Варна. За откриване на такъв клуб на територията на петте районни администрации – „Одесос“, „Младост“, „Приморски“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“, вече ще е необходимо да има поне 50 желаещи пенсионери. За петте села в общината минималният брой е 30 души от третата възраст.

Съгласно промените средствата за поддръжката на клубовете – осветление, отопление, вода, ремонти, обзавеждане и оборудване, ще се определят съобразно финансовите възможности на общината. Също така при откриване на нов клуб в решението на Общинския съвет изрично ще се посочва адресът на мястото, на което пенсионерите ще се събират и ще организират различни дейности.

На територията на община Варна от 1999 г. до сега са разкрити 23 пенсионерски клуба, стана ясно на днешното заседание на комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама