Пречиствателните станции остават проблем за Черноморието

08:30, 19 май 18 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Черноморието посреща новия летен сезон с изградени до момента 20 пречиствателни станции. 80 милиона лева ще бъдат отпуснати за реконструкцията на пречиствателните станции на Приморско, Китен и Златни пясъци, предава БНР. 

Ще бъде изградена и пречиствателна станция в община Айтос, а проектът за пречиствателната станция на Св. Влас предвижда тя да обслужва северната част на Слънчев бряг, Св. Влас и комплекс "Елените". Нейната стойност е 18 млн лева и ще покрие население от 52 хиляди жители. Това съобщи директорът на управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" Валерия Калчева. 

Морската вода по българското Черноморие на юг е чиста, въпреки че част от селищата посрещат новия летен сезон отново без пречиствателни съоръжения. Такива са изградени в община Созопол и в повечето населени места в Приморско и Царево. Ахтопол, Синеморец и Варвара за поредно лято ще посрещнат туристите без пречиствателни съоръжения. 

Проекти за пречиствателни станции има, но заради финансиране и реализация на общия устройствен план те се забавиха, поясни кметът на Община Царево Георги Лапчев, според когото темата за чистотата на морската вода се преекспонира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама