Окръжният съд във Варна вече е достъпен за хора с увреждания

16:00, 15 май 18 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След почти 2 годишни усилия, Окръжен съд- Варна успя да направи достъпна сградата на институция и за хора с двигателни затруднения. Този проблем стоеше отворен от години. Намирането на решение беше трудно заради особеностите на непригодената за съд сграда, в която се помещават общо четири институции в града, предаде ''Дарик''.  

След като ВОС сезира за пореден път Висшия съдебен съвет за намерението си, през март беше отпуснато финансиране в размер на 7 100 лева, с което беше осигурен иновативен мобилен стълбищен подемник. Чрез него хората с двигателни затруднения в инвалидни колички могат да се справят с преодоляването на всякакъв вид стъпала, независимо от наклона.  

Други предимства на подемната платформа е задвижването чрез зъбчати колела и рейка, което е много здраво и устойчиво решение при дългогодишна експлоатация. Мобилността на стълбищния подемник позволя гъвкаво използване и в други сгради, например в Синята стая към Окръжен съд. 

Единствените особености са, че е необходимо осигуряването на помощ от асистент, като ръководството на ВОС е натоварило с тази отговорност двама от своите служители. Те ще бъдат на разположение на нуждаещите се от съдействие хора в затруднено положение.

Платформата е съвместима с всички стандартни размери инвалидни колички, като тук не се включат електрическите. Предстои ВОС да закупи оборотна количка, която да предоставя на гражданите ползващи модели задвижвани с електричество.  

Подемната платформа е сертифицирана и изпитана от международни сертифициращи организации в ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама