Над 100 ТИР-а участват в протестите на превозвачите в Бургас и Варна

13:15, 17 май 18 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 70 тежкотоварни автомобила от всички браншови организации излязоха на протест в Бургас. Около 30 тежкотоварни автомобила се позиционираха край Варна, на магистрала А2 в посока център, Автомагистрала „Хемус” до входа на бензиностанция "Петрол", съобщава БНР.

„Нашият протест е срещу рестрикциите, наложени от плана за мобилност, известен като програмата „Макрон“, чиято цел е да бъде сринат транспорта на всички Източно европейски държави“, каза Васил Михалев - един от собствениците на бургаска транспортна фирма, участник в протеста. Според него целта е българските шофьори да работят за Западноевропейски фирми и да плащат данъци в съответните държави.

Българските фирми разчитат само на собствени, а не на европейски средства, каза още Михалев. Този бранш осигурява около 18% от БВП на България и в него работят над 100 000 шофьори.

В момента българските фирми са задължени при престой на техни шофьори в друга Европейска държава, да им плащат командировъчни по техни тарифи и съответните осигуровки по законодателството на всяка държава в нейния бюджет.

Шофьорите в цяла Европа получават почти едни и същи заплати. В Германия и Франция обаче удръжките са много по-големи, а и често има проблеми с изплащането на възнагражденията, казват те. Ето защо предпочитат да работят за българи.

Една от промените, които искат да се въведат с поправката „Макрон“ е на определено време шофьорите да оставят камионите си на паркинг и да почиват в хотел.

Проблемът е в това, че дори ида има тир-паркинги, хотелите са на около 2 км. от тях. Шофьорите трябва да си оставят камионите със стока и личните вещи и да отидат да почиват. Ако в това време се отвори камион, извърши се кражба, или в каросерията се настанят мигранти, застрахователите не носят отговорност, а шофьорът понася цялата вина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама