Руски поети и писатели се събраха край Варна

17:20, 21 май 18 / Култура 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна ІV Международна литературна асамблея „Слово и дело“, в която участват водещи руски поети и писатели, водени от Олга Бояринова – ръководител на литературните проекти на Московската градска организация на Съюза на писателите в Русия.

Сред известните имена, които в продължение на седмица ще творят на камчийския бряг, са Алберт Тусейн – поет, преводач, философ, автор и съставител на речници, Анастасия Борискина – поет, прозаик и автор на научни трудове по педагогика, Владимир Малаховский – поет и лекар, Татяна Аксьонова – носител на множество литературни награди  и автор на книги, поетите Светлана Машевич и Сергей Мартинов, а също и прозаикът Алексей Оболонков. Своеобразен домакин е Славянският център на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ с ръководител известният бард, поет и преводач Владимир Стоянов.

По време на откриването на Литературната асамблея беше представена билингвистичната поетична антология „За Русия – с обич“, издадена от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и издателство „Български писател“, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и на героите от Руско-турската война. В Антологията са събрани и преведени на руски език произведения, посветени на Русия, на 100 от най-известните и обичани български автори.

В рамките на програмата участниците в творческото събитие посетиха Генералното консулство на Русия във Варна, където направиха литературно четене на свои стихове.

Преводачески лаборатории и майсторски класове се провеждат ежедневно. Участниците работят по темите ''Славянството като духовност и бъдеще'', ''Словото – нашата същност'' и ''Човек. Космос. Полет''. Руските и българските поети създават нови произведения и превеждат творбите си. В навечерието на 24 май – денят на Славянската писменост и култура, госите ще се срещнат със свои колеги във Дружеството на писателите във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама