Едва 3% от получилите инсулт в България се лекуват

19:30, 22 май 18 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едва около 3% от българите, получили инсулт, се лекуват – при средно 20 на сто в Европа. Болниците, които предлагат лечение, все още не са достатъчно, но през последната година има промяна, след като Българското дружество на невролозите започна кампания за повишаване на информираността. Данните изнесе акад. проф. д-р  Иван Миланов, председател на дружеството по време на 17-ия национален конгрес по неврология, съобщи БНТ.

България е страната, в която има най-висока смъртност от сърдечно-съдови болести в сравнение с Европа и Съединените щати, съобщи академик Иван Миланов, председател на дружеството на невролозите.

"Смятам, че основният фактор за това, че много хора получават инсулт в България, това е фактът, че българското население не се научи да си контролира кръвното налягане", отчита акад. Миланов. Той е категоричен, че трябва да спрем да вярваме в митове, защото високото кръвно налягане не се лекува, а спирането на лекарствата може да е фатално. 

Най-добре е сами да следим налягането си, да ограничим солта, мазното и алкохола. И при инсулт на близък да реагираме веднага. "Обикновено се получава слабост в ръката и крака, изкривяване на устата, може да има нарушаване на говора", обяснява акад. Миланов.

В това състояние инсултът е лечим. Но само през първите четири часа. Затова невролозите започнаха кампания за повишаване на информираността и за по-широко прилагане на лечение. Тя вече дава резултати. „Следващата ни борба е колкото е възможно повече болници да започнат да прилагат това лечение“, посочи акад. Миланов.

Всяка болница, която има скенер, може да прилага лечение чрез разбиване на тромба. Около 35 болници у нас вече го прилагат, ако постигнем 40, ще е достатъчно за мащабите на държавата, смята акад. Миланов.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама